‘We kunnen niet zonder water en kunst’

RODEN - ‘We kunnen niet zonder water en kunst.’ Dat was de stelling van Bert Middel, Dijkgraaf Waterschap Noorderzijlvest, bij zijn openingswoord afgelopen vrijdag van de tentoonstelling Beeld Bij Water.

Middel benadrukte dat de mens, zoals bekend, niet zonder water kan. ‘En, voegde hij daar aan toe, ‘evenmin zonder kunst en cultuur!.’ ‘Want alleen daarin onderscheiden wij ons als mensen van het dier.’ Zijn betoog ontving veel bijval van het grote aantal aanwezigen, die de opening bijwoonden. Hij uitte zijn bewondering voor de vele en uiteenlopende op water geïnspireerde kunstwerken, waarvan enkele ook al eerder in de Fundatie te Zwolle te zien waren geweest.

Na zijn openingswoord werden de Dijkgraaf en de bezoekers onthaald op een glas watergruwel, waarvan ieder de humor wel in kon zien. Tijdens de expositie Beeld Bij Water geeft Gerard Janssen, oud–hoogleraar kustecologie, in Kunstencentrum K38 op zondag 30 september om 14.00 uur een lezing ,met als titel ‘Verborgen schoonheid’

Verborgen

Gerard Janssen: ‘Aan onze kust en op het Wad, een spiegelend wateroppervlak, een kaal zandstrand, ogenschijnlijk weinig leven te beleven. Maar wie zich verdiept kan de verborgen schoonheid boven water halen. Om de verborgen schoonheid van het strand te zien moet je graven en zeven. Op de foto zie je dat ik dat hier samen deed met een van mijn studenten op Schiermonnikoog.’

Lezing 7 euro incl. entree expositie en consumptie. (tot 18 jaar en met Vriendenpas gratis). Tentoonstelling ‘Beeld Bij Water’ in Kunstencentrum K38, te zien t/m 7 oktober 2018, open van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.verkuno.nl www.kunstencentrumk38 nl (Eigen foto’s.)