KTP verslaat Drachtster Boys

Nieuw-Roden - KTP Nieuw-Roden is de nieuwe competitie voortvarend gestart. In Sportcentrum Leek kende de kersverse Supercup-winnaar geen pardon met Drachtster Boys/HR Piping.

Voor zeker 300 toeschouwers eindigde de kraker in 3-1. De Friese tegengoal viel pas in de voorlaatste minuut. Hoogstaand was de noordelijke derby zeker niet. Aan beide zijden was onnauwkeurigheid troef. Bovendien maakten beide formaties (nog) geen ingespeelde indruk. Gelet op de nieuwkomers in beide selecties is dat uiteraard niet verwonderlijk.

Aan Noord-Drentse zijde zijn Nancy Loth, Mariel Miedema (beiden terug op het oude nest) en Aline van den Berg nieuwe gezichten. Laatstgenoemde debuteerde in de zaal niet onverdienstelijk. Loth luisterde een degelijke wedstrijd op met de cruciale 2-0. Dat gebeurde kort na het uitvallen van de Drachtster keepster Anna Reitsma. De onlangs voor het eerst voor Oranje opgeroepen sluitpost had last van kramp. Dat gebeurde onder toeziend oog van bondscoach Marius Privee.

Pechvogel

Aan gastenzijde was Esther van Toledo de grote afwezige. Vermoedelijk mist de onfortuinlijke international zelfs het hele seizoen! In de play-off finale tegen Pernis (nu TPP Rotterdam) scheurde ze de kruisbanden van haar linker knie. Voor trainer-coach Symen Abe Hoekstra betekent dat een fikse streep door de rekening.

In de eerste helft had Nieuw-Roden iets meer balbezit, maar de bezoekers waren minstens zo gevaarlijk. Een lastige vrije trap van international Jessie Prijs (woonachtig in Leek) werd moeizaam gekeerd door Joukje van der Meer, die kort daarop Tjitske Sipma net tekort zag komen. Voor de rest sorteerden de Friese lange ballen weinig effect.

In de 14de minuut deed Amber Bandringa haar bijnaam ‘Bomber’ weer eens eer aan. Op haar kiezelharde vrije trap had Anna Reitsma geen verweer: 1-0. Enkele minuten later werd Bandringa door Aafke de Hoek aan haar shirt getrokken, toen de trefzekere  Drentse dreigde door te breken. Met geel kwam de Friezin er genadig af. Kort voor rust ontsnapte de brigade van trainer Andy de Jong en manager Wiebe Kooiker op haar beurt bij een vrije trap  van aanvoerster Prijs (paal).

Diagonaal schot

Acht minuten na de hervatting zorgde Nancy Loth voor de gememoreerde 2-0. Met een diagonaal schot liet ze ingevallen Laura Hummel kansloos. Niet veel later richtte Amber Bandringa voorlangs. Aan de 3-0 door aanvoerster Grytsje van den Berg ging een fout van Jessie Prijs vooraf. Nadat de koppende Tjitske Sikma Nieuw-Roden liet ontsnappen, redde Aruni Westerhout alsnog de Drachtster eer: 3-1.

Op papier gelden regerend landskampioen TPP en Nieuw Roden als favoriet. FC Gelre uit het Gelderse Wehl (vorig seizoen in de play-offs) zag na een fusie af van het hoogste niveau. Scoreverloop: 14. 1-0 Amber Baandringa, rust, 28. 2-0 Nancy Loth, 32. 3-0 Grytsje van den Berg, 39. 3-1 Aruni Westerhout. 

Wessel Aslander