Straatpraat: Rodermarkt

RODEN - De Rodermarkt. Voor sommigen 'gewoon' een feestelijke dag, voor anderen echt iets speciaals. Om bekenden te treffen, zelfs als die ver weg wonen. Straatpraat ging op zoek...

Mevrouw Gerrie Velthuis uit Californië is speciaal gekomen om de markt, maar vooral vrienden te ontmoeten. Dat doet ze al negentien jaar. "Ik ben geboren en getogen in Roden, in 1940. Eerder was er altijd een tweede Rodermarktdag, maar die werd toen niet gehouden. Het was immers oorlog", vertelt ze.

De Californische Roonse heeft dit jaar een extra feestelijke Rodermarkt. "Ik ben die dag ook jarig, volgend jaar word ik 70. Wat ik het mooie vind? De mensen, vrienden die elkaar zien. Ook mijn beste vriendin", wijst ze naar een bekende Roonse.

Deze vriendin is Reina Timmemans-Kymmell. Die ook ten volle geniet van het Roder feest. "Ja, alles is mooi, en dat je allemaal mensen tegenkomt die je anders niet ziet", vertelt ze.

Ze bezoekt niet alle festiviteiten, maar de opening van de Jaarbeurs wel. "En altijd kijken bij de Rodermarktparade en het peerdje rennen. Of ik ook een wedje maak? Nee, dat zit niet in de genen", lacht ze. "Het is trouwens jammer dat er tegenwoordig niet zoveel paarden meer op de markt zijn."

Een vaste gast is ook Ludolf Velting, die elf jaar meer dan druk was met de werving van standhouders voor de Jaarbeurs. "En dat in mijn eentje. Het is echt een stukje van mijn leven geweest", blikt de Roner terug.

Velting is tevreden over de beurs anno nu. "Het ziet er weer mooi uit. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is hem vol te krijgen, maar het is weer gelukt", laat hij weten. Zelf bezoekt hij meerdere evenementen. "De Rodermarkt? Zeker, prachtig. We wonen hier trouwens al sinds 1964. We zijn helemaal verdrentst. En je komt natuurlijk heel veel bekenden tegen."(Foto's Germ Geersing.)