Een middag op het Duurzaamheidsplein

RODEN - Maandagmiddag op de Expo van het Noorden. We slenteren van woonwaren en sieraden naar mosterd en ‘chocozoenen’ die door een gehandschoende standhouder met een speciale tang in een kartonnen doosje worden neergevleid.

De keuze is groot en kiezen is verliezen. Het neemt, kortom, tijd. Dan klinkt er een oproep uit de speakers. Op het duurzaamheidsplein wordt nu de verrassingsbox onthuld. Verrassingsbox? Het blijkt een grote in grijs plastic gehulde klont ter grootte van een aanhangertje. Wat erin zit, daar mochten bezoekers tot vandaag naar raden. Slechts drie hadden het goed, en dat is niet verwonderlijk.

Onder het grijze plastic komt een merkwaardig hoekige racewagen tevoorschijn. Een zonneauto! Ontwikkeld door studenten van universiteit, hogescholen en mbo uit de drie noordelijke provincies. Rijdt als een zonnetje en dat zullen we zien ook. Nee, niet hier natuurlijk. Volgend jaar in Australië, op de Bridgestone World Solar Challenge. “Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het ontwikkelen van de techniek,” zegt een student die trots vanuit al zijn knoopsgaatjes uitstraalt.

Overtuigd

“Ik ben ervan overtuigd dat een wereld zonder fossiele brandstof mogelijk is.” Binnen zijn eigen leven, of eerder dat van zijn kinderen? “Ik hoop het zelf nog mee te maken,” zegt de man met wie hij net nog stond te praten. Otto Huisman, voormalig wethouder van Noordenveld, organiseerde het duurzaamheidsplein dat dit jaar voor het eerst deel uitmaakt van de Expo van het Noorden.

In samenwerking met gemeente en provincie haalde Huisman verschillende bedrijven op het gebied van duurzame energie, isolatie, dakbedekking e.d. naar de beurs en dus ook deze zonneauto. “Het is nodig,” zegt hij simpelweg. “We zullen er allemaal aan moeten geloven.”

Verdeeld

Daar denkt niet iedereen zo over, merkt wethouder Ipema die de zonneauto zojuist onthulde. “Waarom moet dit?” is een vraag die ze nogal eens horen bij het standje van gemeente Noordenveld waar wethouders en raadsleden om beurten present zijn (“we hebben het onderling een beetje verdeeld”). “Dat Den Haag gewoon oplegt, dat we allemaal van het gas af moeten, dat roept bij die mensen verzet op,” stelt ze vast. “Daarom laten we hier zien dat energie besparen ook leuk is, want het levert je wat op. En daarom past dit ook goed op de beurs.”

Zo is er informatie over subsidies en goedkope leningen, en kan je bij het Drents Energieloket al je konkrete vragen stellen. Op een prikbord dragen burgers ideeën aan. “Warmtepompen met geluidsisolerende voorzieningen,” noteert iemand pragmatisch. En een ander: “op ieder dak een kleine windmolen daar vang je altijd wind.” Dat lijkt een goed plan, want met die grote windmolens wil het nog niet erg.

Zonnepark

Op een metersgrote kaart van Noordenveld mogen bezoekers een plastic kaartje neerleggen op locaties waar die van hen wel mogen verrijzen. Of een zonnepark. Een jonge afvalverwerker meent dat Een-West ze wel kan hebben. Mooi niet, zegt een ander: “zet ze maar in Friesland, daar waait het altijd!” Uiteindelijk zijn het de kinderen die uitkomst brengen. Voortvarend strooien ze kaartjes uit over de hele gemeente. En daar kan je ze, met het oog op hun toekomst, geen ongelijk in geven natuurlijk.

Maar is dit nu leuk? Wacht even. Een stand verder strelen twee oudere dames liefkozend het portier van een nagelnieuwe Hyunda Kona Electric. Een auto die geen mens kan kopen. Maar delen, dat kan binnenkort misschien wel. In Noordenveld ja, op Noordenveldse stroom en het heet: Easy driving. Is dat leuk of niet? We houden u op de hoogte.