Stolperstein Verlegung in Sögel

NORG - In de Norger partnergemeente Sögel zijn onlangs zes joodse oorlogsslachtoffers door het plaatsen van “Stolpersteine” herdacht.

In december 1941 werden de families Jacobs, vader en moeder en twee kinderen, en Sax, echtpaar, door het Nazi-regiem gedeporteerd naar de

concentratiekampen Riga en Auschwitz. Zij vertrokken vanaf het toenmalige station van Sögel, midden in het centrum, hun zekere dood tegemoet.

Om deze inwoners van Sögel te herdenken werden 6 “Stolpersteine” (Struikelstenen) geplaats op de markt in Sögel. De “Stolpersteine” worden gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig die sinds 1992 hier zijn levenswerk van heeft gemaakt en ondertussen in Europa meer dan 60.000 van deze stenen heeft geplaatst.

Burgemeester Irmgard Welling van Sögel heeft samen met scholieren van “Schule am Schloss”, “Hümmling-Gymnasium” en leerlingen van de “Volkshogeschool” uit Papenburg, locatie Sögel, de herdenking georganiseerd.

Op de markt van Sögel hebben zes leerlingen, voorzien van de gehate jodenster, de persoonlijke geschiedenis van de familie Jacobs en Sax verteld. Elk persoonlijk verhaal eindigde met de opmerking ”en alles wat er overbleef was een koffer”.

Waarschuwing

Namens de regio Emsland sprak Bernd Busemann de aanwezigen toe en

waarschuwde de scholieren voor de opkomst van de partij AfD in Duitsland, de beweging Pegida en voor de zogenaamde rijksburgers welke “twaalf zwarte bladzijden” in onze geschiedenis proberen te doen voorkomen of het allemaal wel meeviel en in het slechtste geval zelfs de tijd willen terugdraaien.

Bernd Busemann waarschuwde de aanwezige jeugd dat zo iets ergs zich niet weer mag herhalen. Na de toespraken werden de “Stolpersteine” op het marktplein geplaats door Gunter Demnig waarna de aanwezige leerlingen bloemen legden en een laatste koffer en een knuffel plaatsten. Door het plaatsen van deze stenen krijgen de vermoorde inwoners van Sögel hun identiteit terug.