Nieuwe vistrap in Lieversediep

RODEN - Donderdag is de nieuwe vispassage Sterrebos officieel in gebruik gesteld.

De nieuwe vistrap is gerealiseerd in opdracht van het waterschap Noorderzijlvest en in samenwerking met Staatsbosbeheer en gemeente Noordenveld.

De nieuwe vistrap is ter vervanging van de oude bestaande vistrap en maakt het mogelijk dat meer vissoorten, zoals de rivierdonderpad en de riviergrondel, zich kunnen verplaatsen vanuit het Peizerdiep naar de bovenlopen zoals, het Oostervoortschediep en De Slokkert. 

Trots

Carla Alma, DB-lid waterschap Noorderzijlvest: “Het gaat bij ons om meer dan alleen oevers en dijken onderhouden. De afgelopen jaren is er veel op orde gebracht wat betreft de bovenloopsystemen van het Peizerdiep. Dit zeg ik met de benodigde trots, want wat wordt dit een mooi stuk van Nederland.

Kleinere vissen kunnen nu weer de bovenlopen bereiken dankzij de nieuwe vispassage. Hier doen wij het ook voor”. De nieuwe vistrap telt veertien  treden en vormt het sluitstuk van 12 km beekherstel en de aanleg van diverse nieuwe vispassages bovenstrooms.

Goede visstand

Een kenmerk van schoon en gezond water is een goede visstand met veel verschillende vissoorten. Een goede visstand krijg je wanneer vissen vrij kunnen trekken. Dat wil het waterschap Noorderzijlvest bereiken. Is de verbinding tussen verschillende leefgebieden geblokkeerd? Dan kunnen veel vissoorten niet overleven. Daardoor neemt de waterkwaliteit af.

Goede waterkwaliteit is een belangrijke taak van het waterschap en daarom is vrije trek van vissen een belangrijk speerpunt. (Foto’s Germ Geersing)