Speelsgoed stopt

LEEK - Zaterdag trapt burgemeester Hoekstra de opheffingsuitverkoop feestelijk af. ,,Opheffingsuitverkoop klinkt altijd een beetje verdrietig, maar ik wil graag vieren dat we 13 jaar lang een leuke speelgoedwinkel in Leek hebben gehad.”

Tineke Slagter werkte tot 2005 als verpleegkundige. ,,Ik kreeg behoefte aan wat meer regelmaat in het werk.” Ze startte daarom Speelsgoed in de winkelpassage, was een poosje gevestigd aan De Dam en keerde een paar jaar geleden terug in de passage. De gezellige winkel biedt veel speelgoed dat bij de grotere speelgoedketens niet voorhanden is. ,,Houten treinsporen bijvoorbeeld. We hebben puzzels van Djeco die heel mooi geïllustreerd zijn, het gerenommeerde Duitse speelgoedmerk HABA. En verder hebben we heel veel spellen die ook goed lopen.”

Hoewel de concurrentie van online-aanbieders voelbaar is in de markt, is dat niet de reden om te stoppen. De huur van het pand loopt eind van het jaar af. Bovendien is het voor Tineke Slagter tijd om iets anders te gaan doen, vindt ze. ,,Als ik nog iets wil, dan moet ik het nu wel doen. Ik heb nu de leeftijd waarop ik nog iets anders kan gaan doen. Ik heb twee HBO-opleidingen waarmee ik wel aan de slag kan.”

In de winkel wordt het oog onmiddellijk getrokken door de grote speeltoren. Het gevaarte is 4 meter hoog en zonder bovenste eraf te halen torentje drie meter hoog. Tineke Slagter zoekt een andere eigenaar. ,,Ik vind het zonde om de toren bij ons in de opslag te zetten. Daar is hij veel te mooi voor. En daarom wil ik hem weggeven aan een instelling die er wat aan heeft”. Er hoeft niet betaald te worden voor de toren, maar hij kan niet buiten staan en als hij in de openbare ruimte komt te staan, zal hij gekeurd moeten worden. Dat brengt wel wat kosten met zich mee. Belangstellenden kunnen zich melden bij Speelsgoed.

Maar eerst de opheffingsuitverkoop. Zaterdag om negen uur is de aftrap door de burgemeester. Van 9.00-12.00 uur is ballonnenclown Joepie in de winkel en een team van Hair &Fun uit Peize komt vanaf 10.00 uur om te schminken en glittertattoos te zetten. ,,Het moet een feestelijke dag worden.”