Dutch Agri Food Week in Drenthe

RODERESCH - Drenthe staat van 5 tot en met 16 oktober in het teken van voedsel en gezondheid tijdens de vierde editie van de landelijke Dutch Agri Food Week (DAFW).

Van boer tot voedselproducent, van kok tot wetenschapper: tijdens de Dutch Agri Food Week laten zij zien hoe ze werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de totale keten van boer naar bord nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Twee weken lang zijn er tal van landbouwevenementen in de provincie; van een landbouwcongres tot de kookwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’.

Wat eten we nu en in 2050? Deze vraag staat centraal tijdens de Dutch Agri Food Week. Het landelijke initiatief is ontstaan voor consumenten die belangstelling hebben voor voedsel en voedselproductie en voor jongeren om te zien hoe leuk en interessant leren en werken in de agrifood is. Ook voor professionals die inzichten op het gebied van gezondheid, innovatie, educatie en transparantie in de gehele keten willen delen met elkaar en het publiek.

Eerlijk

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA):“In Drenthe willen wij de relatie tussen agrarische ondernemers en de consument versterken. Het is belangrijk dat de boer een goede boterham kan verdienen en de consument een smaakvolle boterham kan eten. De consument van vandaag vraagt naar eerlijke producten met een uniek verhaal. Drenthe biedt dat volop en de DAFW is een mooi platform om dat te laten zien!”

Provincie Drenthe organiseert tijdens de DAFW op 12 oktober het landbouwcongres ‘Van boer naar bord en bloemenvaas’. Met dagvoorzitter Eline Vedder, inspirerende sprekers, workshops over thema’s als kringlooplandbouw, biodiversiteit en bodem. Op de inspiratiemarkt presenteren ondernemers en organisaties hun producten en diensten. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.provincie.drenthe.nl/toekomstgerichtelandbouw.

Kindermenu 2.0

Provincie Drenthe, Jong Leren Eten, en Drenthe Gezond dagen restaurants en basisscholen tijdens de DAFW uit om mee te doen aan de kookwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’. Het doel van de wedstrijd is om een lekker, regionaal én gezond kindermenu op de kaart te krijgen bij Drentse restaurants. Karlijn Meijerink van Jong Leren Eten: “Met het Kindermenu 2.0 willen we scholieren spelenderwijs kennis laten maken met eerlijk voedsel uit de regio. Uniek is dat we ook koks en restaurants betrekken bij het initiatief. Lokaal, lekker en gezond voedsel in restaurants is de toekomst!”.

Herberg van Es

Naast het landbouwcongres, organiseren Drentse ondernemers allerlei evenement zoals ‘Kunst in de kas’ en meer. Zie hiervoor www.dutchagrifoodweek.nl Een van de activiteiten is in Herberg van Es in Roderesch. Tijdens Dutch Agri Food Week (DAFW) serveert Herberg van Es uit Roderesch wildgerechten die door de plaatselijke jager in de omgeving geschoten zijn. Maar niet alleen wildgerechten want Bennie en Barbara van Herberg van Es zijn bewust bezig met het lekkere, gezonde en veilige voedsel uit de streek. Dit voedsel wordt geproduceerd met respect voor de dieren, natuur en milieu. Vol enthousiasme verbinden zij hun gasten aan wat de streek biedt.

Dutch Cuisine cateraar Culivents gaat op 15 oktober samen met leerlingen van praktijkschool de Esborg koken met streekproducten voor de bewoners van De Hullen van Interzorg. Geef me de (schijf van) Vijf is een receptenwedstrijd voor kinderen uit groep 5 t/m 8. De recepten worden gebundeld in een door de kinderen geïllustreerd kinderkookboek dat later op de scholen wordt uitgereikt. Winnende recepten worden samen met een kok op 16 oktober klaargemaakt in verzorgingshuis Noorderkroon.

Dinsdag 16 oktober, Wereldvoedseldag, houdt De Blakervelderhoeve in Roden samen met de Nieuwe Leefstijl en de Syrische kok Yamen Erksousi een Wereldmaaltijd. Voor de maaltijd worden zoveel mogelijk biologische producten gebruikt. De maaltijd wordt genuttigd op strobalen in de stal omringd door Lakenvelders, paarden, geiten en konijnen die ondertussen hun eigen maaltijd zullen eten.