Norgerhaven ‘geen pretje’

VEENHUIZEN - De penitentiaire inrichting Norgerhaven heeft een roerige tijd achter de rug. In augustus vertrokken, na drie jaar, de Noorse gedetineerden.

Het was de vraag of de gevangenis in Veenhuizen open zou blijven, maar aan die onzekerheid is een einde gekomen. De bajes blijft bestaan en is inmiddels weer voor de helft volgestroomd met Nederlandse gevangenen. Zaterdag was het druk in en rond Norgerhaven. Bijna 250 nieuwsgierigen, die zich vooraf hadden aangemeld, kwamen tijdens de open dag een kijkje nemen op plekken waar normaal gesproken geen buitenstaanders welkom zijn.

De bezoekers werden rondgeleid door het hele complex en kregen onder andere de arbeidsruimte te zien waar gedetineerden halve dagen aan het werk zijn. Ook werden bezoekzaal en afzonderingsafdeling bezocht, net als de ruime luchtplaats en kon op één van de nu nog leegstaande cellenvleugels een aantal cellen bekeken worden. In de sportzaal werd een demonstratie gegeven door het intern bijstandsteam (IBT), een soort van mobiele eenheid die in geval van een calamiteit in actie kan komen.

Verbazing

Complexbeveiliger José (“liever geen achternaam in de krant”) was één van de rondleiders die de bezoekers begeleidde en tekst en uitleg gaf over het leven en werken in een gevangenis. “Iedereen die ik heb rondgeleid was vol verbazing over hoe het er binnen de muren uit zag. Eén bezoekster wilde de hele dag wel rondlopen, zo interessant vond ze het hier.”

Ze vervolgt: “Bezoekers vonden het bijzonder om te zien in hoe klein de cellen zijn waarin gedetineerden verblijven. Hun gedachte was aan het begin vaak van ‘het is hier net een hotel’, maar aan het einde van de rondleiding was hun gedachte wel bijgesteld en beseften ze dat het geen pretje is om in de gevangenis te zitten. Ook kwamen er veel reacties op de wasserij. Vol verbazing keken ze naar de grote strijkmachine, waar gedetineerden mee werken om de was voor de gevangenissen in Noord-Nederland te strijken en vervolgens netjes op te vouwen.”

“Voor onze gasten was het een mooie dag, maar ook voor ons als rondleiders. We hebben veel positieve reacties gehad over hoe het hier geregeld is en over de manier waarop wij de bezoekers hebben rondgeleid”, besluit José. (Foto’s DJI.)