Noordenveld blijkt toegankelijk

Norg - De eerste week van oktober is de week van de toegankelijkheid, ook in Noordenveld. Dit jaar ging er een initiatief uit van de provincie Drenthe.

De eerste week van oktober is de week van de toegankelijkheid, ook in Noordenveld. Dit jaar ging er een initiatief uit van de provincie Drenthe.

Op meerdere dagen werden gemeenten met een aangepaste autobus bezocht, met plaats voor mensen die gebruik maken van een (elektrische)
rolstoel. Ook waren er mensen van de provincie en ondernemers.

Tillift

Woensdag  ging de rit vanuit het Drents Museum, waar eerst een rondleiding was geweest, naar Vries en daarna naar Norg met het Molenduinbad. Dat zeer toegankelijk is, zelfs een tillift is aanwezig.

“Toegankelijk Noordenveld voor iedereen”, is in feite het samengaan van de SGPN en het VN-panel. Met dus een nieuwe naam. In het zaaltje
werden attributen uitgestald van zoveel mogelijk organisaties die iets te maken hebben met toegankelijkheid.

Zo kregen GSV, Flotar, ONR, de Golfclub Holthuizen, restaurant Arash,
camping Dorado, het Langewold hotel, Zorgplaza, de scootmobielritten, de 
maandagavondclub en prokkel een klein podium waarop hun foto’s met begeleidende tekst.

Paarden

Ook aanwezig in de zaal waren MEE, de Landelijk Federatie
Belangenverenigingen Onderling Sterk (LFB) en de Nederlandse
Oogvereniging. In de middag verschenen de paarden van Wendy Molenaar, zij gingen rondjes lopen met ieder die dat wilde op hun rug.

Zorgplaza arriveerde met vier scootmobiels en een traject met heuveltje om eens te oefenen. De bus van ONR was er om te laten zien dat het G-voetbal drie teams telt. Toen kwam de bus, precies op tijd. Als eerste verrassing werd er van enkele goed ziende inzittenden gevraagd om eens geblinddoekt met behulp van een blindenstok over de blindengeleidelijn te lopen in de richting van de ingang.

Met enige moeite lukte dit, maar werd erkend dat het wel moeite kostte en dat deze ervaring bijdroeg aan de bewustwording van de problemen waar velen die een beperking hebben voor komen te staan. De tweede verrassing was het accordeonspel van Mathijs. Ook bespeelde hij nog even zijn keyboard. Binnen demonstreerden leden van Flotar aqua-jogging en
wedstrijdtraining.

Samenwerking

Wethouder Kirsten Ipema uitte haar vreugde over Toegankelijk Noordenveld en stelde dat de samenwerking in de toekomst
optimaal zal moeten zijn om hindernissen tot een minimum te beperken. Door op de rode knop te drukken opende zij officieel de nieuwe website.

Bij de ingang werd tenslotte de eerste toegankelijkheidssticker door mevrouw Van Zanten opgeplakt. Voor meer info: www.toegankelijknoordenveld.nl (Foto's Henk Kouwenberg.)