Innovatie-avond rond Agrifood in Roden

RODEN - Lector coöperatief Duurzaam Ondernemen Willem Foorthuis van de Hanze Hogeschool ziet kansen voor een sterke Noordelijke economie.

Woensdag 10 oktober houden Univé en de Hanzehogeschool in De Winsinghhof te Roden een innovatie avond tijdens de Agrifood week. De wereld om ons heen veranderd in razend tempo. Vraagstukken als de energietransitie, klimaatdoelstellingen, mobiliteit stellen ondernemers voor grote uitdagingen. Ondernemers vragen zich regelmatig af wat de veranderingen voor hun bedrijf of boerderij betekenen. Veel innovatievragen kunnen we niet als individuele ondernemingen oplossen, maar moeten we samenwerken. En het liefst in onze eigen regio.

Daarover willen Univé de Hanzehogeschool graag met ondernemer en belangstellenden in Noordenveld in gesprek onder het motto Van Grond tot Mond. Wat zijn de innovatievragen in de gemeente Noordenveld en hoe wordt samengewerkt...

Verwaarding

Om de discussie aan te jagen zijn er twee sprekers uitgenodigd. De Keynote is van Willem Foorthuis, lector van de Hanze Hogeschool. Zijn bijdrage richt zich op nieuwe businessmodellen waarbij ondernemers, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen samenwerken aan een sterke noordelijke economie. “We zijn te veel eigen verwerkers kwijtgeraakt.” Volgens Foorthuis draait het om ‘verwaarding’.

“Van een grondstof een product maken dat geld en werkgelegenheid oplevert. Ik koop geen varken, maar een stukje spek of ham bijvoorbeeld. Onze varkens gaan naar Zuid Europa voor een paar euro en komen voor veel geld weer terug in bijvoorbeeld spek of ham.”

Ervaringen

De tweede spreker is Hans Bergsma, directeur van de Gebiedscorporatie Westerkwartier over zijn ervaringen tot nu toe. Gebiedscoöperatie Westerkwartier is een maatschappelijke onderneming en fungeert als aanjager van maatschappelijke en economische innovatie. Na de pauze is er ruimte voor discussie, ideeën en vragen.

Het evenement is onderdeel van de AgriFood week In Noordenveld en vindt plaats op woensdag 10 oktober 2018 van 19:00 tot 22:00 in de Winsinghhof in Roden. De toegang is gratis, aanmelden kan via www.eventbrite.nl. (https://www.eventbrite.nl/e/tickets-everything-you-wanted-to-know-about-blockchain-50588073289).