Vliegers Lancaster herdacht

NORG - Dinsdag 9 oktober is het 75 jaar geleden dat even na het middernachtelijk uur een Lancaster-bommenwerper crashte, ter hoogte van de Oldenhofweg tussen Westervelde en Een.

De Lancaster JB181 van het 7de Squadron was ‘s avonds 8 oktober om 22.59 uur opgestegen van de basis Oakington (Engeland, nabij Cambridge) voor een aanval op Hannover. Het toestel is geraakt door vijandelijk vuur en is brandend neergestort. Alle zeven bemanningsleden kwamen om.

Commandant Bruce E.C. MacPherson (21), Frederick R. (’Ginger’) Brine (21), Thomas R. Spencer (22) en Chris Z.R. Christianson (21) liggen begraven op kerkhof van Norg. De lichamen van Sydney G. Burnam-Richards (21), Maxwell (’Maxie’) G. Smallridge (21) en Eric A. Brinton (17) zijn nooit gevonden. Hun namen staan vermeld op het in 1995 onthulde monument bij de kerk in Norg.

In 2012 werden na onderzoek in verband met plannen om de Slokkert weer te laten meanderen, drie 1000-ponder bommen gevonden. Na een vooronderzoek heeft de firma REASeuro de bommen ontdekt, nadat al in 1993 een getuige vermoedelijke locaties aanwees. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in december 2012 op het militair oefenterrein De Haar bij Assen de forse bommen tot ontploffing gebracht.

De werkgroep 40-45 van de Historische Kring Norch heeft een eerbetoon gebracht bij de graven, met bloemen en poppy’s (het Engelse symbool voor de herdenking van gevallenen). (Foto’s Germ Geersing.)