Vuurproef voor Veenhuizer hop

VEENHUIZEN - Nadat onlangs de eerste in Veenhuizen geteelde hop was geoogst, is deze vrijdagmorgen voor het eerst gebruikt voor het brouwen van bier.

Het hopproject is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer Justitie. Gedetineerden waren betrokken bij de verbouw nabij penitentiaire inrichting Norgerhaven, evenals provincie en gemeente Noordenveld.

De klimplant groeide langs lange staaldraden en werd machinaal geoogst. Henk Timmerman van bierbrouwerij Maallust laat weten dat de hop in Zuidbroek (Gr.) wordt gedroogd. „Deze eerste hop gaat er vers in. We krijgen voor andere bieren ook gedroogde hop. Het bier met Veenhuizer hop wordt de Vreemdeling.”

In vroeger eeuwen werd in en rond Peize hop verbouwd voor Groninger brouwerijen, dit is onder meer nog terug te vinden in het voormalige gemeentewapen en de naam van restaurant De Peizer Hopbel. Veenhuizen blaast een regionale traditie dus nieuw leven in. Brouwer Bert Calkhoven verwacht dat het bier eind volgende week klaar is... (Foto’s Germ Geersing.)