Schaakclub Roden komt net te kort tegen Bedum

RODEN - Het was heel spannend, maar Schaakclub Roden kwam in de Hoofdklasse van de noordelijke schaakcompetitie net één puntje te kort.

Doordat Menno Keizer zijn vooruitgespeelde partij tegen Luc Hofstra had verloren, begon Roden met een punt achterstand. Deze liep halverwege de avond op naar twee punten toen Jeppe Teensma geen goed antwoord wist te vinden op een sterke aanval van Alex van der Berg. Maar Theo Wothekker deed de hoop op een goede uitslag herleven. Op prachtige wijze versloeg hij met de witte stukken Sjaak Schuit die in de opening al drie pionnen was kwijtgeraakt. Henk van Bemmel speelde aan bord 5 een solide remise tegen Gerard Bakker.

Op de eerste vier borden waar nog volop strijd werd geleverd, zag het er echter niet zo rooskleurig uit. Met name de stellingen van Lieuwe Boskma op bord 2 en Tom Visser op bord 4 baarden zorg. Ruurd Kunnen had een gedrongen stelling maar kon met enige goed doordachte manoeuvres beslissend voordeel krijgen en de stand in de wedstrijd gelijk trekken. Helaas kregen Boskma en Visser dat niet voor elkaar en verloren ondanks taai verzet.

Onoverbrugbaar

Roden had doormee een onoverbrugbare achterstand van 2½-4½ opgelopen, maar de wedstrijd was nog niet voorbij. Als laatste leverde Ward Romeijners aan bord 1 tegen Menno van ‘t Veld een adembenemend gevecht. In het eindspel wist hij ondanks tijdnood de enige winnende variant te vinden.

In de 5de ronde van de interne competitie bleef de stand aan kop ongewijzigd. Arnold Meijster won van Jan Willem van der Kouwe. Meijster is met zijn 7de plek op de ranglijst de best geplaatste B-speler. Hij wordt op de voet gevolgd door Jan van Spijker die na een zeer lange inspannende partij won van Arnout Wegerif. Jan Duisterwinkel was al na een half uur klaar met zijn partij. Hij overspeelde in acht zetten Bob van Maanen die zoiets niet eerder had meegemaakt.