Noordenveld: ‘eerste auto’ op waterstof

RODEN - De gemeente Noordenveld is de eerste overheidsinstelling in Drenthe die een auto aanschaft die wordt voortgedreven op waterstof. De auto wordt 30 kwartaal 2019 geleverd.

Wethouder Kirsten Ipema: "De gemeente Noordenveld heeft in haar visie Noordenveld 2030, de ambitie uitgesproken in 2030 de meest duurzame gemeente van Drenthe te willen zijn. Daarnaast wil Noordenveld in 2040 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal betekent netto geen uitstoot van broeikasgassen binnen Noordenveld."

De gemeente Noordenveld heeft dienstauto's. Het contract op een van deze auto's loopt af. Dat geeft de gelegenheid om deze te vervangen door een auto die voortgedreven wordt door waterstof, een emissievrije brandstof . Hierbij worden geen broeikasgassen uitgestort.

Samenwerking

De gemeente Noordenveld kan gebruik maken van een Europese aanbesteding die is uitgevoerd door de gemeente Groningen en waarin Noordenveld deelneemt. Deze auto is, binnen deze raamovereenkomst, de enige auto in Nederland die sinds augustus 2018 standaard op waterstof kan worden geleverd. Dat maakt deze auto relatief gunstiger qua kostprijs dan omgebouwde voertuigen. Het tanken gebeurt bij de milieudienst in Groningen.

Voordelen

"Het voordeel van deze waterstofauto is dat er geen BPM gerekend wordt en er geen motorrijtuigenbelasting hoeft te worden betaald", aldus wethouder Ipema. "Daarnaast heeft deze auto een bereik van 600 kilometer per voile tank.

Met deze aankoop laat Noordenveld zien dat de verduurzaming van het eigen wagenpark is ingezet. Nul emissie met een voertuig waarmee we een grote actieradius hebben en ook de afspraken ver buiten Noordenveld via duurzaam transport kunnen vormgeven. De aanschafkosten bedragen 58.236 excl. BTW."