Dirk Magré: molenaar

RODERWOLDE - Molenaar of djembé leraar, wat was er eerder? Dat vragen we aan Dirk Magré, molenaar op olie- en korenmolen Woldzigt in Roderwolde.

Dirk moest even nadenken. Dan wint het molenaarsschap het toch. In 1984 begon hij in Grijpskerk aan de opleiding voor vrijwillig molenaar. Aan de andere kant wint ook de djembé. Daar is hij al verzot op geworden tijdens zijn diensttijd. Van februari 1973 tot februari 1974 zat Dirk als radiotelegrafist (marconist) in Suriname.

Daar werd heel wat op djembé’s gespeeld en toen was de vonk feitelijk al overgeslagen. Alleen dacht hij: “Dat kan ik echt nooit leren. Ik heb helemaal geen ervaring met zelf muziek maken of slagwerk”. Jaren later, in 1996, kwam hij in Assen te wonen. Daar zag hij in een advertentie van het ICO, dat daar djembé lessen werden gegeven. Enige muzikale ervaring of het kunnen lezen van notenschrift was helemaal niet nodig.

Enthousiast

Daar is het dus allemaal ècht begonnen. In 2007 (toe had hij dus al ruim 10 jaar les gehad) vroegen een aantal mensen of hij ze niet wat van dat djembé spelen kon leren. Dat is nooit meer opgehouden. Eerst in Roden en de afgelopen 4 jaar in Roderwolde heeft hij met heel veel plezier een flink aantal groepen deelnemers net zo enthousiast weten te maken als hijzelf nog steeds is.

In de periode dat molen Woldzigt in Roderwolde gesloten is en de Meulenkaomer bijna voortdurend ongebruikt staat geeft Dirk daar zijn djembé lessen. Een aantal mensen uit Roden, Roderwolde, Peize en omstreken is daar al bij geweest. Dit jaar wil hij nog een keer met een nieuwe groep helemaal vanaf het begin aan de slag. Donderdag 18 oktober om 20.30 uur gaat dat gebeuren. Dan krijgt iedereen vanaf 16 jaar de kans om gratis kennis te maken (zie ook de advertentie elders in dit blad of www.djembe-roden.nl).