Schaakclub Roden: Duisterwinkel ziet het licht

RODEN - In de 7de ronde van de interne competitie was de grootste verrassing de remise van Kees Duisterwinkel tegen Theo Wolthekker.

In de 7de ronde van de interne competitie was de grootste verrassing de remise van Kees Duisterwinkel tegen Theo Wolthekker.

Na de partij vertrouwde Duisterwinkel de schrijver van dit artikel toe, dat hij na de opening geen cent meer gaf voor zijn kansen. Hij stond met de zwarte stukken nogal vast, maar toen Wolthekker niet de sterkste zetten deed mocht hij blij zijn met remise. Henk van Bemmel strafte een grove onnauwkeurigheid van Johan Zwanenpol af en Jan Pezij liet zien dat hij steeds beter in vorm komt. Met goed positioneel spel versloeg hij Olaus Diebrink.

Het was sowieso een geslaagde avond voor de gebroeders Duisterwinkel. Met de witte stukken zette Jan Duisterwinkel de stelling van DirkJan Korenhof zwaar onder druk, won materiaal en tenslotte de partij. Frans van Doorn was al snel in de opening tegen Frits Bosman de weg kwijt. Laatst genoemde was zo vriendelijk van Doorn weer op het goede spoor te zetten zodat hij er met moeite nog een remise uit kon persen.

Stand

In de stand veranderde niets. Tom Visser bleef zonder zelf te spelen koploper, Arnold Meijster de best geplaatste B-speler en Jan Pezij verstevigde zijn positie als beste C-speler met een negende plek in het klassement.

Voor de externe wedstrijd van het eerste team tegen Leek werd alvast een partij vooruit gespeeld. Ward Romeijnders moest het met de witte stukken opnemen tegen Erwin Heijnen, een op papier sterkere tegenstander.  Heijnen kwam in de loop van het middenspel, na een goed berekend stukoffer, enkSla op & Sluit ele pionnen voor te staan en leek een vernietigende aanval in handen te hebben. Maar de schijn bedroog en de praktijk was weerbarstig. Uit het niets toverde Romeijnders een paar gevaarlijke dreigingen op het
bord. De toeschouwers zagen al winstvarianten voor de Roner, maar zover kwam het niet. Toen herhaling van zetten onontkoombaar was, besloten de spelers tot remise.