Straatpraat: gemeentebeleid...

RODEN Straatpraat ging voor de verandering op pad met een vraag over of u iets te wensen heeft van de gemeente. In het kader van de begrotingsdebatten die er weer aan komen... Het leverde een bijzondere editie op...

Jannie van der Hoek uit Winde heeft over de gemeente (Tynaarlo!) niet veel aan te merken. „Waar ik me wel aan erger is zwerfvuil. In ons dorp hebben we jaarlijks een zwerfvuilactie, tussen Kerst en Oud en Nieuw”, laat ze weten.

De actie wordt gesteund door de gemeente. „Het is belangrijk, ook om iedereen er op te wijzen dat zwerfvuil ieders eigen verantwoordelijkheid is. Dat probleem kun je niet zomaar bij de gemeente neerleggen. We willen ook de jeugd zo leren dat je niets moet weggooien, maar dat het in de prullenmand kan. En de gemeente stelt spullen ter beschikking.”

Peter Vegter uit Roden is best tevreden over de gemeente. „En de problemen die er zijn, zijn niet van wereldformaat. Maar wel zit ik met de voorrangsregel ten aanzien van fietsers. Het duurt erg lang voordat er eenduidige maatregelen genomen worden. Nu is het zo, daar hebben fietsers wel, daar geen voorrang, dat is verwarrend.”

„Zelf heb ik moeite van voorrang aan fietsers. Zeker als die met grote snelheid aan komen fietsen. Ik wacht altijd met oversteken tot ik oogcontact met de automobilist heb. Ik moet toch al in de remmen knijpen. En dan de e-bikes. Ze kunnen soms 45 km/u, maar dat hoeven ze toch niet te rijden? Mijn auto kan 200, dat rij ik ook nooit.”

Otto Cats uit Roden heeft een andere (bescheiden) steen des aanstoots. „Nou, de gemeente werkt er zelf aan mee. Als organisatie zit de gemeente zich zelf soms in de weg, dingen gaan langs elkaar heen. En de verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven...”

Als voorbeeld noemt Cats de centrumvisie. „Dat heeft nu al jaren geduurd. Veel mensen zijn er mee bezig. Ik ben trouwens tevreden met hoe het nu is. Maar ach, hier staat toch een tevreden Roner.” (Foto’s Germ Geersing.)