Iconen in museum Mensinge

RODEN - Museum Havezate Mensinge houdt van zaterdag 15 t/m donderdag 27 december de jaarlijkse traditionele kersttentoonstelling.

Dit jaar zijn handgeschilderde religieuze iconen van de bekende iconenschilders Ronald Medema en Anna van Dijk uit Lettelbert te bewonderen. Vijf verschillende bloemisten uit de regio toveren met hun bloemdecoraties de kamers van de havezate om tot feestelijke ruimtes.

Iconenschilders Silouan-Ronald Medema en Micheline-Anna van Dijk richten de vertrekken van de havezate in met paneelschilderingen van religieuze figuren zoals Jezus en de maagd Maria. De iconen zijn ‘geschreven’ volgens de Prosopon techniek, geïnspireerd op de Byzantijnse en vroeg Russische icoonschilderkunst.

Typerend voor het 'schrijven’ van iconen is het werken van donker naar licht, het schilders proces volgt als het ware het scheppingsverhaal. Door verschillende dunne lagen over elkaar aan te brengen zal de icoon zich aan de schilder, maar ook aan de kijker openbaren.

Kerstdecoraties

De kamers van de havezate worden gedecoreerd door Groei & Bloei uit Roden, Bloem & Cadeau boetiek Anniek uit Norg, Flowers & Living uit Noordlaren en De Hôfpleats uit Boelenslaan. Vier verschillende bloemisten met elk een eigen stijl toveren met hun ware kunstwerkjes de kamers om

tot feestelijke ruimtes. De tuin van het landgoed wordt sfeervol verlicht en versierd met bloemdecoraties door Hoveniers & Groencentrum Ilex uit Leutingewolde.

Heerlijke geuren

De keuken van het museum wordt ingericht door culinair historicus Carolina Verhoeven. Zij zorgt met haar traditionele kookkunsten voor een heerlijke geur in de havezate. Natuurlijk kan ook worden geproefd van haar smaakvolle lekkernijen. Meer info: www.mensinge.nl