Straatpraat: natuurlijk

RODEN - De Nacht van de Nacht, de Natuurwerkdag. Veel aandacht voor de natuur, de laatste tijd. Straatpraat is benieuwd of u iets heeft met de natuur... En zo ja, wat dan?

Arnold Luinge uit Roden, hier met Jessie en Yinthe (r.), hebben zeker iets met de natuur. „Naar het bos, wandelen en spelen. Bijvoorbeeld in Haren”, vertelt Jessie. „En hutten bouwen”, voegt Yinthe toe. „Maar ook af en toe naar het Mensingebos, soms hele perioden niet, dan weer vaker. Een mooi bos”, merkt Arnold op.

De Roner ziet wel iets in de Natuurwerkdag, al hebben hij en de meiden daar tot dusver niet aan meegedaan. „De Nacht van de Nacht ken ik ook niet zo. Een wandeling in het donker? Ik zal het ook eens met moeder over hebben”, belooft Arnold.

Mevrouw Greet Aalders uit Nieuw-Roden kan letterlijk niet om de natuur heen. „We wonen aan de Veldweg, in de natuur! Ik wandel regelmatig, ook wel met kleindochter Dorinda van twee. Bijvoorbeeld naar Norg, en dan aan de overzijde bij de Norgerberg krijgt ze een ijsje. Dat is feest.”

Een natuurwerkdag is volgens mevrouw Aalders een goede zaak. „Om het in de staat te houden waar in het in hoort. En dat met name de jeugd leert dat je iets voor de natuur over moet hebben. De Nacht van de Nacht? Ik ken het niet. Maar ach, ik heb al vaak weinig verlichting aan, met veel kaarsen. Daar ben ik aan gewend”, lacht ze.

Anneke Zuur uit Zevenhuizen geniet ook regelmatig van de natuur. „We fietsen veel, nog meer toen de jeugd klein was, eigenlijk altijd wel. Mijn man Jaap fietst ook veel in de natuur, of in de bergen. Hij is dol op fietsen”, vertelt ze.

„We wandelen veel in bakkeveen. Een natuurwerkdag is een goed initatief, sowieso, met natuur krijg je ook meer zuurstof! En de Nacht van de Nacht is voor educatie heel goed. Minder licht aan is ook nog meer sfeervol, altijd goed.” (Foto’s Geersing.)