Straatpraat: parkeren?

RODEN - De laatste tijd wordt weer veelvuldig gepraat over parkeren in Roden. Heel recent in het kader van de dorpsvisie, die nog niet vastomlijnd is en dus ruimte biedt voor aanpassingen. Wat vindt u van parkeren in Roden?

Danny Sikkema uit Roden heeft vooral positieve ervaringen. „Maar ik kom vooral in de ochtenduren naar het centrum, dan is er plek zat. Maar ja, winkeliers hebben de auto’s liefst heel dicht bij de winkels. Maar verderop is ook vaak plek. Ik vraag me eigenlijk af of je ook bij de huisarts aan de Westerbaan mag parkeren...”, vraagt hij zich af.

De Roner meent de auto’s vaak niet lang blijven. „Ach, ik ben niet te beroerd om een paar meter te lopen. Wel van belang is, hoe mensen auto’s neerzetten. Soms op twee parkeerplekken. En hier zie je ook dat mensen de auto op de stoep zetten.” Een blauwe schijf zie Sikkema niet zitten. „Misschien meer handhaving, zoals in de Heerestraat.”

Esmé Mohaupt uit Peize, hier met Marijn en (niet zichtbaar) Julian, noemt parkeren ‘een drama’. „Op zaterdag is hier bijna geen plek te vinden. Het is op zijn tijd een druk dorp. Wel vind ik vaak een plekje bij de Aldi, of aan de Touwslager, achter de Blokker. Daar kun je rustig parkeren”, merkt ze op.

„De kinderen hebben liever de Albertsbaan, vanwege de speeltoestellen. Of de Heerestraat, maar dat mag officieel niet. Een blauwe schijf zou iets zijn, maar zeker geen betaald parkeren. Als ze dat zouden invoeren, zou ik naar Eelde gaan te winkelen”, lacht ze.

Yvonne Kuiper uit Peize is tevreden met het parkeren. „Als je op tijd bent, lukt het vaak wel een plek te vinden. En ik ben vaak vroeg, donderdag of vrijdag. Op zaterdag is het wel een stuk lastiger. Ach, en achter de Blokker lukt het vaak wel. Wel is sjouwen met boodschappen niet echt een oplossing. Een blauwe zone zou voldoende oplossen. Die heb je in Leek ook, dat is wel een idee.”

Dat personeel van winkels een hele dag parkeerplaatsen bezetten, kan volgens haar ook averechts werken. „Ze moeten ook ergens parkeren. Zelf werk ik in het Martini Ziekenhuis, en parkeer hem altijd verderop. Mensen die moeilijker ter been zijn, kunnen dan wat dichterbij.” (Foto’s Germ Geersing.)