Van het gas los

RODEN - We moeten van het gas af, zei minister Wiebes eerder dit jaar. O ja, denk je dan, en hoe dan wel? En wat mag het wel kosten?

Nu zijn er ook mensen die er wel aardigheid in hebben om dat allemaal uit te zoeken. Zij zijn

de pioniers, en bij hen kan je zien hoe het uitpakt. Dat is het idee achter de Nationale Duurzame Huizenroute, die deze week weer plaatsvindt. Door het hele land stellen mensen hun verduurzaamde huis open voor wie met vragen zoals hierboven rondloopt. Ook in Noordenveld zijn verschillende adressen te bezoeken. Dat kon afgelopen weekend, en komende zaterdag nogmaals.

Wij namen een kijkje bij een zo op het oog heel gemiddelde jaren ’60 woning midden in Roden. Nou goed, er liggen zonnepanelen op het dak. En verder hangt de airco hier niet aan de gevel, maar hij staat los op het tegelpad tussen dit huis en de buren. Maar dat zien we toch niet helemaal goed, blijkt als we kennismaken met Gerard en Ada Waninge. Het is geen airco, maar de ventilator van de warmtepomp. Een echte warmtepomp, geen hybride Cv-ketel. Het gasfornuis hebben ze vervangen door een inductiekookplaat. Zijn ze nu helemaal van het gas los? Ja dus.

Spannend

“Ik vond het best spannend,” vertelt Ada Waninge, terwijl ze koffie inschenkt. Het is behaaglijk warm in de woonkamer, maar of het warm genoeg is weet je pas als de winter echt aanbreekt. Haar man Gerard had geen last van dat soort twijfels. “Het is ook wel een beetje mijn hobby: zo duurzaam mogelijk met energie omgaan.” Gerard was lange tijd verantwoordelijk voor de innovatie bij een woningbouwcorporatie . Dat helpt. “Ik loop er al vanaf 2015 over na te denken.” En toen was daar die grote aardbeving in Groningen, begin dit jaar. En het besluit: Nederland stopt met de gaswinning. Dat gaf het laatste zetje.

Er werden offertes aangevraagd - “ik vond het wel belachelijk veel geld bij elkaar,” verzucht Ada. “Maar anderzijds, op de bank brengt je spaargeld ook niks op.” En dan wordt het een rekensom. “Hoe lang hoop je er nog van te mogen genieten? Want op een gegeven moment wil je misschien toch kleiner gaan wonen.” Alles bij elkaar was het nu het moment om het te doen.

Appeltaart

Aan tafel zit ook Herald Noot van Mebatherm, het bedrijf dat de klus uiteindelijk klaarde. Hij heeft zelfs appeltaart meegebracht, om de goede afloop te vieren. Want een uitdaging was het wel: een van de eerste reeds bestaande woningen in Roden die van het gas af ging. Een intensief traject met, zoals hij zelf zegt, ‘ verrassende momenten’. In de blog die Gerard bijhield kan je lezen wat dat zoal waren. En hoe iedereen nieuwe dingen leerde, bij temperaturen van 30 tot 35 graden, met tussen de middag een hamburger, of nee, doet u er maar twee mevrouw!

De warmtepomp, een apparaat ter grootte van een kloeke koelkast, staat inmiddels in de bijkeuken. Zonnepanelen op alle beschikbare daken wekken de stroom op die hij nodig heeft want, vertelt Herald, je hebt dan wel geen gas meer nodig, maar wel heel veel stroom en als je die allemaal moet kopen, pakt dat duur uit. Geïsoleerd was er al, bij een eerdere verbouwing. En die ventilator, daarbuiten? Je hoort altijd dat die zo’n lawaai maakt? “Wij hebben eerst met de buren overlegd,” vertelt Gerard. “Hij staat niet naast hun terras, maar natuurlijk wel vrij dicht bij hun huis. Dus als ze er last van zouden krijgen dan bouw ik er een kast omheen die het geluid reduceert. Maar tot nu toe horen ze hem nog niet.”

Zegen

“Hij draait ook niet in de zomer, wanneer iedereen buiten zit,” zegt Ada. “Die pomp is vooral nu aan de slag.” Overigens hoor je nooit iemand klagen over al die airco units, die wel in de zomer staan te zoemen, weet Herald. Toch is dat is precies hetzelfde systeem. Inmiddels is het gas echt afgesloten. Best raar, zeggen ze, want beiden hebben de introductie van datzelfde aardgas nog meegemaakt. “Ik weet nog wat een zegen dat was voor mijn moeder,” zegt Ada, “niet meer dat gesjouw met zakken kolen.” Maar ja, we moeten verder, vinden ze.

“Er wordt veel gepraat over wat er allemaal moet gebeuren, en wat andere partijen zouden moeten doen.” Tata Steel, de luchtvaart, de chinezen – vult u het zelf maar aan. “Maar het is zoals het is. Uiteindelijk moet je het gewoon maar gaan doen. Als je het kan, dan moet je het doen.” Meer info: www.duurzamehuizenroute.nl of zie http://adawaninge.nl/2018/10/27/27-oktober-van-gas-los-6-van-gasstel-naar-inductiekookplaat