Vliegende Hollander in Dörpshuus NijRoon

NIEUW-RODEN - Dörpshuus NijRoon heeft in het verleden vele jaren voorstellingen van Theater Te Water geprogrammeerd. Er is echter een einde gekomen aan dit tijdperk.

Maar, er is goed nieuws; Theatergroep het Nieuwe Masker heeft toestemming gekregen om één van de ongeëvenaarde voorstellingen uit het repertoire van Theater Te Water opnieuw op de planken te mogen brengen. Want hun schip vaart uit en komt bij het dorpshuis aanmeren. En wel 17 november in Nieuw-Roden.

Het Nieuwe Masker uit Hoogeveen maakt al bijna 60 jaar voorstellingen voor jong en oud en Jan en Alleman. Deze voorstelling gaat over misschien wel de meest bekende en tot de verbeelding sprekende legende uit de Nederlandse geschiedenis, namelijk: “De Vliegende Hollander”. Het is 1678. Een zware zuidwester storm beukt tegen de kust. De gehele vloot ligt al dagen opgesloten in de havens.

Op paasmorgen draaide de wind maar nam nog ééns in kracht toe. En terwijl de kerkklokken luidden voor het paasmaal, besloot VOC-kapitein Van der Decken alias De Hollander, tegen de zin van zijn vrouw, uit te varen. `We varen uit!´ riep hij. Eenmaal bij Kaap de Goede Hoop belandde het schip in een grote storm. Een storm die negen weken aanhield. Tevergeefs probeerde Van der Decken de Kaap te passeren. De volledig uitgeputte bemanning smeekt hem terug te keren, maar De Hollander weigert, hij gooit zijn stuurman overboord en roept: “God of de Duivel, de Kaap vaar ik om, al moet ik varen tot het laatste oordeel!”.

Bloedstollend

De voorstelling vertelt het huiveringwekkende en bloedstollende verhaal van: ‘De Vliegende Hollander’. Of liever gezegd het verhaal van: ‘de zoektocht naar De Vliegende Hollander’. Wat iets heel anders is, maar op hetzelfde neerkomt, omdat het ook over de Vliegende Hollander gaat.

Huiveringwekkend en bloedstollend klinkt misschien behoorlijk spannend, maar wees gerust; de voorstelling is doorspekt van doldwaze humor, kluchtige elementen en onverklaarbaar grappige decor-hoogstandjes. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van een kluchtige comedy, maar dat klinkt toch een stuk minder spannend.

De Hollander wordt aan het eind van de voorstelling gevonden wordt, zodat het publiek hem in levende lijve, of misschien wel in dode lijve, kan aanschouwen. Ruwe zeeën worden aangedaan, een poncho wordt dan ook van harte aanbevolen. ‘De Vliegende Hollander’ is een hilarische en spannende comedy uit de koker van het beroemde theatergezelschap Theater Te Water en werd in 2003 op theaterboot ‘De Verwondering’ gespeeld. In 2007 heeft Het Nieuwe Masker de voorstelling ter ere van het 25-jarig bestaan van Theater Te Water gespeeld. En nu, 11 jaar later, speelt Het Nieuwe Masker deze doldwaze comedy opnieuw. In een eigentijds jasje, een oogstrelend decor, en boordevol kolderieke momenten. Reserveren kan bij Dörpshuus NijRoon, telefoon 050 5017129 Jolanda Pakes. Afhalen van de entreekaarten op 7 november vanaf 13:00 uur bij het dorpshuis, Roderweg 86 Nieuw-Roden. (Foto’s Het Nieuwe Masker.)