Schaakclub Roden: een misser van Visser

RODEN - In de negende ronde van de interne competitie van Schaakclub Roden slaagde Henk van Bemmel met een goed voorbereide opening erin koploper Tom Visser zijn eerste nederlaag van dit seizoen te bezorgen. Daarvoor had hij wel enige hulp van Visser nodig.

Die miste in het middenspel na een mooie gelijk opgaande strijd, een vrij eenvoudige verdedigingszet. Dit kostte hem een stuk en toen de tijdnood ook nog een rol ging spelen moest hij zijn meerdere erkennen in van Bemmel. Met de zwarte stukken nam Lieuwe Boskma het op tegen Jeppe Teensma die weer zijn vertrouwde opening speelde waar hij zo vaak succes mee heeft. Dit keer echter niet. Boskma verzon aan het bord de weerlegging met een knap stukje positieschaak. Door dit resultaat volgt Boskma Visser nu op als koploper; overigens met zeer kleine voorsprong. Het blijft spannend de komende tijd!

Opvallend was de partij tussen Henk Kouwenberg en Jan Willem van der Kouwe. Kouwenberg truukte in de opening zijn tegenstander en als toeschouwer gaf ik weinig meer voor de kansen van de zwartspeler. Maar van der Kouwe liet zien dat hij met de stukken die hij nog had beter uit de voeten kon dan zijn tegenstander die achteraf te kennen gaf dat hij blij was met remise. Een fraaie prestatie van van der Kouwe die als nieuwkomer meer dan 30 jaar niet had geschaakt en nu steeds beter spel laat zien.

Moeizaam

Voor de koppositie in het klassement was ook de partij tussen Johan Zwanepol en Ruurd Kunnen van belang. Het werd een lang en moeizaam gevecht vooral voor Kunnen die zichzelf wat in de weg zat met de angst dat hij een blunder zou begaan. Dit gebeurde niet en als laatste sloten ze de avond af met een remise.

Het tweede team boekte in de Noordelijke clubcompetitie een zeer verdienstelijke overwinning tegen het tweede team van Haren&Oostermoer. Ondanks een telefoonincident van een van onze spelers, (je mag tijdens een partij je telefoon niet aan hebben staan) won het tweede team met 3½ – 2½ door overwinningen van Arend van der Burgh en Olaus Diebrink en remises van Jan Duisterwinkel, Ale Bakker en Arnold Meijster. Roden deelt nu de eerste plaats met 4 andere ploegen. Ook dat wordt nog heel spannend.