Spannende lampionnenavond in De Hoeksteen

Roden - Hoera, eindelijk is het dan echt herfst. En met de wintertijd is daar nu ook weer die magische periode van vroege duisternis en kleine lichtjes. Sint-Maarten, Sint-Maarten, de koeien hebben staarten en dat geldt ook voor het paard van Sint Nicolaas dat we komend weekend alweer mogen begroeten.

Hoera, eindelijk is het dan echt herfst. En met de wintertijd is daar nu ook weer die magische periode van vroege duisternis en kleine lichtjes. Sint-Maarten, Sint-Maarten, de koeien hebben staarten en dat geldt ook voor het paard van Sint Nicolaas dat we komend weekend alweer mogen begroeten.

Het heerlijke huiveren, van Halloween tot pakweg Nieuwjaarsdag. En zo leidde er afgelopen vrijdagavond een spoor van waxinelichtjes in jampotten naar de entree van christelijke basisschool De Hoeksteen in Roden. Een verlate Halloween? Nee: lampionnenfeest! In een drom van opgewonden kleuters, ouders, grootouders en buren struikelen we een school binnen die hoofdzakelijk verlicht wordt door lampionnen en kerstboom lampjes.

Veel herfstbladen en paddenstoelen, en prominent aanwezig is ook de heilige om wie het allemaal draait: Sint Maarten. “Het leek ons leuk om een avond samen van al die mooie lampionnen te genieten,” zegt Wendy Piest die samen met Ilse Adham van de Ouderraad het initiatief nam voor de lampionnenavond. “Het is dit jaar voor het eerst dat we dit organiseren maar je ziet het, het is gezellig druk. Normaal zie je alleen de lampion die je
eigen kind mee naar huis brengt, maar nu kan je het werk van alle groepen bekijken.”

Uil

In elk lokaal is weer een ander soort lampion te bewonderen. Lampionnen in de vorm van een uil met griezelig scherpe tanden, lampionnen met herfstbladeren en lampionnen met daarop het silhouet van de maker kunstig uitgeknipt. Een lokaal staat helemaal in het teken van het inhalige Rupsje Nooitgenoeg, wat wel grappig contrasteert met het verhaal van Sint Maarten. Dat is de afgelopen weken in alle groepen voorgelezen, vertelt een juf. “Ze vinden het vooral heel spannend dat het echt gebeurd is.”

Wie was dat dan eigenlijk, die Sint Maarten? Het blijft even stil als we het aan drie jongens van een jaar of zeven bij de koffietafel vragen. Lars Mulder weet het antwoord. “Het is een man die op een paard zit en een zwaard heeft. Die zag een keer een man, die had het heel koud. Toen heeft hij die de helft van zijn cape gegeven.” Waarom deed hij dat? ”Omdat die het heel koud had.” Delen met elkaar, daarover gaat dit verhaal zegt directeur Trienke
Bosma. Daarom vindt de school het ook leuk om vanavond de deuren open te gooien voor ouders, grootouders en niet te vergeten de directe buren.

Buurtschool

“Wij zijn een buurtschool, dus het is leuk als de buren ook eens binnen kunnen kijken.” Aan interesse geen gebrek. Ouders maken foto’s en kletsen bij een kopje koffie, kinderen proberen stiekem of ze het digibord ook aan de praat kunnen krijgen. Drie jongetjes zitten elkaar giechelend achterna in de gang. Ze komen uit Eritrea, blijkt en hun moeders brachten vanavond koekjes mee want zo hoort het als er feest is. “Het is belangrijk om andere ouders te ontmoeten,” weet Wendy Piest.

“Als je kinderen wat groter worden kom je niet zo vaak meer op school. En voor de ouders van de kleuters is het leuk om de rest van de school ook eens te zien.” Om zes uur zijn de koekjes en de koffie schoon op, en de meeste bezoekers ook weer vertrokken. Thuis wachten stamppot en rookworst. Nog een weekje, en dan kan er alweer een schoen worden gezet! Beweegt daar iets op het dak?

Edith Boeker