Start bouw ontwikkeling Noordsche Veld bij Norg

Norg - Een mijlpaal in de ontwikkeling van het Noordsche Veld is bereikt.


Staatsbosbeheer, ondernemers Peter en Marianne van Wijk van De Bosrand Norg gaven vrijdag samen met samenwerkingspartners het startsein voor de bouw.

Aannemer Boelens uit Norg gaat in samenwerking met Van Riesen duurzame installatietechniek de komende maanden drie duurzame panden bouwen die opgaan in het landschap. In deze gebouwen worden het beheerkantoor van Staatsbosbeheer, een informatie- en educatieruimte met horeca en een beheerderswoning gerealiseerd.

De verwachting is dat alle gebouwen in het najaar van 2019 volledig in gebruik zullen zijn. In de afgelopen maanden zijn er ter voorbereiding op de toekomstige locatie verschillende voorzieningen gerealiseerd. Het fietspad en de parkeerplaats zijn vernieuwd, nutsoorzieningen aangelegd en de eerste raatakkersstructuren zijn zichtbaar. Ook het nieuwe wandelpad en de wandelroute, ‘Noordsche Veldwandeling’ zijn gerealiseerd.

Donderboerkamp

De nieuwe locatie is gelegen naast het voormalige munitiedepot Donderboerkamp, dat samen met de omliggende natuurgebieden het Noordsche veld en  de Peestermaden 5000 jaar natuur- en landschapsgeschiedenis herbergt.

Boswachter Albert Broekman: “Deze locatie ligt in een uniek gebied dat letterlijk en figuurlijk bol staat van de verhalen. Neem nou het Noordsche Veld dat in 2017 is aangewezen als archeologisch monument. Daar kun
je de geschiedenis nog letterlijk in het landschap zien liggen door de vele aanwezige grafheuvels en raatakkerstructuur (oude landbouwgronden) uit de IJzertijd (800 jaar v. Chr.).

Beleving

Ondernemers Peter en Marianne van Wijk willen de bijzondere natuurgebieden meer bekendheid geven door middel van actieve belevenisactiviteiten. “Een voorbeeld is dat we de raatakkerstructuur hebben nagemaakt bij onze nieuwe locatie waarbinnen we o.a. speelnatuur gaan realiseren voor onze jeugdige bezoekers.”

Vrijdag hebben Marianne van Wijk en Bert Hummel (Staatsbosbeheer) een insectenhotel onthuld aan de Donderseweg in Norg. De ontwikkeling van het Noordsche Veld wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Regio Groningen-Assen, gemeente Noordenveld en Tynaarlo, provincie Drenthe en OpFietse. Voor meer informatie over de bouw kunnen belangstellenden terecht bij De Bosrand aan de Donderseweg 7 in Norg. Dit  paviljoen zal na het gereedkomen van de nieuwbouw worden afgebroken.

Jos van der Werff en Sjoerd Wagenaar lichtten alvast een tipje op van activiteiten volgend jaar. In drie series van workshops worden allerlei (natuurijke) thema's uitgediept. (Foto's Germ Geersing.)