‘Rayonhoofden’ voorspellen winter

REGIO - De bestuurders van de Noord-Drentse Natuurijsverenigingen waren de afgelopen week op bezoek bij de in 1932 opgerichte “IJsvereniging Nooitgedacht” te Annen.

De mooie natuurijsbaan was deze winteravond perfect in het Led-licht gezet in het prachtige natuurgebied. Elk jaar heeft elke ijsvereniging niet alleen haar jaarvergadering, maar oriënteren de bestuurders, die allen lid zijn van de KNSB, zich ook op nieuwe mogelijkheden en kansen voor hun vereniging. Het leren en stimuleren van elkaar is de basis van deze jaarlijkse bijeenkomsten.

Voorzitter van Zweers Wijnholds vertelde uitgebreid over de historie en de plannen van de vereniging. Annen is zeer actief en heeft een kantine-accommodatie om “u” tegen te zeggen. De 540 gezinnen elke de vereniging ondersteunen, kunnen zich niet beter wensen. De mooie 400 meterbaan uit 1980 daagt iedereen uit om topprestaties te leveren. Het materieel ligt nog op loopafstand van de accommodatie, maar er is een goede kans dat dit in de komende jaren een nieuw onderdak vindt.

De spreker op deze avond was mevrouw Willy Tadema, van de provincie Groningen. Zij gaf een mooie kijk op de buiten- en binnenkant van de digitale wereld. Hoe communiceren we, wat weet Google van ons en hoe gaan we nu en in de toekomst ongestoord en veilig op de digitale snelweg. Ze gaf ons o.a. de mogelijkheden aan van: www.openstreetmap.org (OpenStreetMap is een kaart van de wereld, gemaakt voor mensen zoals u en vrij te gebruiken onder een open licentie.) Voor alle bestuurders was deze lezing een mooie stimulans om goed beslagen (digitaal) het ijs op te gaan.

Na de pauze werden de bezoekers buiten door het bestuur geïnformeerd over het perfecte machinepark van Annen, dat buiten onder de schijnwerpers stond. Rieks Poelman van de Gewestelijke KNSB sectie Natuurijs, was ook uitgenodigd door de rayonhoofden. Hij gaf een mooie lezing over de geheel nieuwe koers van de KNSB, waarbij de nadruk 100% ligt op de regionale Natuurijsbanen, de oorsprong van het schaatsen komt immers van de natuurijsbanen in onze dorpen. Dan is het ook logisch dat het schaatsen sinds kort officieel benoemd is als Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Dat deze rayonhoofden-bijeenkomst een grote aantrekkingskracht heeft, mag blijken uit de mooie opkomst op deze jaarlijkse leerzame bijeenkomst. De volgende vergadering is dinsdagavond 12 november 2019 bij IJsclub Zeijen. Tenslotte werden de vaardigheden van de ijsmeesters aan elkaar uitgewisseld en er werd veel aandacht geschonken aan techniek en organisatie van ‘Nooitgedacht’. Ook werd stilgestaan bij: vergunningen, veiligheid, gezondheid, milieu, energievoorzieningen, sociale hygiëne, opleidingen, en de 2 gratis schaatsdagen in Kardinge. Ook werd stilgestaan bij de begeleiding van de jeugdige schaatsers op de kunst en natuurijsbanen. De grote vraag is nog ‘Wanneer komen al deze regionale “Rayonhoofden” nu echt in actie, en dat is eenvoudig te beantwoorden. Dat moment komt elke dag 24 uur dichterbij...