Voetbalgala-indeler Verbeek: ‘Netflix geen excuus’

Leek - Ook in het sportcafé van Sportcentrum Leek nam Gertjan Verbeek geen blad voor de mond. Daar ‘deed’ hij vrijdagavond de indeling voor het 33ste Leekster Voetbalgala, dat vrijdag 21 december begint.

De afsluitende Gala-avond staat gepland voor zaterdag 12 januari. Het A-toernooi werd vorig jaar gewonnen door VEV’67, dat in poule F Grijpskerk, Niekerk, Waskemeer en OKVC treft. Roden en Peize laten het altijd drukbezochte megatoernooi aan zich voorbij gaan. 

De stadions van FC Groningen en SC Heerenveen vertonen bij thuisduels steeds meer lege plekken. In een verklaring wees de Friese clubdirecteur Luuc Eisenga onlangs op ‘Netflix-publiek’. ,,Onzin’’, zei Verbeek (56) die tegenwoordig als analist werkzaam is voor Fox Sports. Fijntjes wees de voormalige oefenmeester op het befaamde ‘Avondje NAC’, dat allesbehalve last lijkt te hebben van het Amerikaanse streamingbedrijf. Ook in Nederland groeit Netflix snel.

Nijland

De tegenvallende verrichtingen van zijn oude club Heerenveen kon Verbeek voor circa 75 aanwezigen niet verklaren. ,,Daarvoor zit ik er niet dicht genoeg op.’’ Bij FC Groningen vertrekt directeur Hans Nijland na dit seizoen. Volgens Verbeek had de FC-baas al eerder moeten stoppen. Bij FC  Groningen mist hij beleid en visie. 

Zelf voorziet de eigenzinnige Verbeek, een half jaar terug ontslagen bij FC Twente, geen snelle terugkeer als trainer. Het analyseren bevalt de tegenwoordig in Dalfsen wonende oud-coach prima. Bovendien kan hij meer aandacht aan zijn vorig jaar geboren dochter Sinne schenken.

Nieuwkomers

Aan het 33ste Voetbalgala nemen 54 teams deel, één minder dan bij de vorige aflevering. Roden en Peize ontbreken dus in Sportcentrum Leek. Uitgerekend op 12 januari, de finaledag van het Voetbalgala, vertrekken de Rodenaren voor een trainingskamp naar Spanje. Bij de mannen debuteren Glimmen, Haren en THOR. Het B-toernooi is op 21 december. Data van het A-toernooi zijn 27, 28 en 29 december (voorrondes), 5 januari (tweede ronde, beste 16) en 12 januari (Gala-avond met alle finales).

Bij de vrouwen doen Marum en SVMH voor het eerst mee. De 16 ploegen zijn verdeeld over vier groepen. Titelhouder Nieuw Roden komt met een talententeam, zodat de in de eredivisie uitkomende hoofdmacht op andere toernooien kan verschijnen. In Leek duelleren de dames op 22 december, 3 januari (tweede ronde) en 12 januari (eindstrijd). Binnen het Voetbalgala-bestuur is Edwin Schuiling uit Veenhuizen de opvolger van Jeroen Keuter.