‘Veenhuizen’ en FC Emmen gaan samenwerken

VEENHUIZEN - Penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen en Stichting Naoberschap United, de aatschappelijke tak van FC Emmen, gaan samenwerken.

Zondag 25 november, in de rust van de eredivisiewedstrijd FC Emmen – Excelsior, wordt een convenant getekend. Doel is om (ex-)gedetineerden uit de provincie Drenthe werkervaring op te laten doen bij de Drentse profclub en ze mogelijk aan een betaalde baan te helpen bij één van de sponsoren of businessclubleden van FC Emmen.

‘Beide partijen vinden het van groot belang dat kwetsbare mensen – weer – volwaardig kunnen participeren in de samenleving. Daarbij is sport een belangrijk middel’, zo staat in het convenant. Marie-Anne de Groot (vestigingsdirecteur PI Veenhuizen) en Eric van Oosterhout (voorzitter Stichting Naoberschap United en burgemeester van de gemeente Emmen) zetten hier zondagmiddag hun handtekening onder.

s

„Een belangrijke taak van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is het opsluiten van mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar zeker zo belangrijk is onze taak om te werken aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij”, zegt Marie-Anne de Groot. „Sport is daarbij een heel geschikt middel. Sport verbindt, activeert en verbroedert mensen.”

De samenwerking tussen de Drentse gevangenis en eredivisionist moet er toe leiden dat gemotiveerde (ex-)gedetineerden bij FC Emmen aan de slag kunnen als vrijwilliger. Bijvoorbeeld door schoonmaakwerkzaamheden of onderhoudsklussen te doen in het stadion. De samenwerking tussen een gevangenis en een betaald voetbalclub is niet nieuw. DJI werkt al samen met Vitesse, Fortuna Sittard en FC Dordrecht, maar ook met tal van amateurvoetbalclubs en enkele rugbyverenigingen.

Warm nest

“Sportclubs zijn vaak een warm nest en hebben een groot netwerk”, zegt Marie- Anne de Groot. “Door bij een voetbalclub vrijwilligerswerk te doen, kunnen gedetineerdenwerkervaring opdoen en nieuwe contacten leggen.”

Voorzitter Eric van Oosterhout van Stichting Naoberschap United is blij met de samenwerking met PI Veenhuizen. “Onze stichting zet zich in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een afstand tot een arbeidsmarkt, maar ook voor eenzame ouderen. (Ex-)gedetineerden hebben vaak ook hulp nodig om weer volwaardig mee te kunnen draaien in de samenleving. Daar willen wij als Naoberschap United graag een steentje aan bijdragen.”