Straatpraat: komt Sint?

RODEN - Nog een week en dan is het weer zover: Sinterklaasavond. Straatpraat ging op pad, nu eens niet om te vragen naar Pietenperikelen, maar naar het heerlijk avondje... Viert u de verjaardag van Sint? En zo ja, hoe?

Pernilla Knol uit Roden laat Sinterklaas niet aan zich voorbijgaan. „Nee, zeker niet. Hoe ik het vier? Nou, het is vooral gezelligheid, samen met Arno en onze zoon Sander. Die is 7. Hij gelooft niet meer, en heeft er nooit in geloofd. We zijn altijd eerlijk tegen hem geweest, dus wilden hem geen leugentje vertellen. Maar het feest was er nooit minder om, hoor!”

De feestavond bestaat uit gourmetten. „En ondertussen cadeautjes uitpakken. Geen surprises, en ook geen gedichten. Maar dat komt vast nog wel als Sander groter is”, verwacht Pernilla.

Herma Elsinga uit Norg, hier met zoon Luuk, heeft ook al zin in het kinderfeest. Samen met dochter Anna en vriend Roelof is het fees op 5 december. „Roelof heeft zelf drie kinderen, maar die vieren het met hun moeder”, legt de Norgse uit.

„Anna zit in groep 3, ze gelooft nog heilig in Sint. De oudste van Roelof is acht, hij is de enige die niet meer gelooft. Maar hij houdt het voor zich!”, lacht Herma. Hoe het heerlijk avondje er uit gaat zien, is nog niet duidelijk. „Nog niet over nagedacht, we hadden veel andere dingen. Ach, tv en cadeautjes. Wel twee zakken vol. Geen surprises, maar serieuze cadeaus...”

Paul Harmsen uit Roden (’maar ik woon nu in Groningen’) viert ook de verjaardag van de kindervriend. „Ons zoontje Mees is 2,5 jaar. Die begint nu alles een beetje mee te krijgen. Ach ja, Annelies en ik kijken met hem het Sinterklaasjournaal.”

„We vieren het met de hele familie, er worden lootjes getrokken. En dan wordt op de deur geklopt! We doen met gedichten er bij, heel gezellig. Voor de ouderen doen we vaak een cadeau van rond de 15 euro, meestal wat praktische zaken... En voor de kleine iets meer.” (Foto’s Germ Geersing.)