Insecten in Norger esdorpenlandschap

NORG - Natuurmonumenten houdt donderdag 13 december een informatieve avond over het belang van insecten in onze leefomgeving en hoe door middel van het goed beheren van het landschap de afname van de insecten te keren is.

Ook wat iedereen zelf kan doen in je eigen tuin of buurt komt aan de orde. Belangstellenden zijn welkom in bospaviljoen De Norgerberg (Langeloerweg 63, Norg) om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.

Na de publicatie van een uitgebreid onderzoek in Duitsland, is gebleken dat ook in Nederland het aantal insecten dramatisch is afgenomen. Die afname komt onder andere door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de verarming van het landschap: er zijn steeds minder bloemen. Insecten zijn van groot belang voor de natuur. Het meest bekend is natuurlijk hun rol in de bestuiving van planten.

Zonder insecten kunnen de meeste planten geen vruchten en dus zaden maken en zich dus niet voortplanten. De bestuiving van onze landbouwgewassen loopt gevaar. Zonder insecten zullen er geen aardbeien, appels, peren en noem maar op meer in de winkels liggen. Voor veel dieren betekent het verdwijnen van de insecten het verdwijnen van hun voedsel. Denk maar aan heel veel vogels zoals zwaluw, roodborstje, mezen, vleermuizen en veel weidevogels waarvan de jongen van insecten afhankelijk zijn.

Vlinderstichting

Het tij is nog te keren, maar dan moeten we er wel nú wat aan doen, stelt Natuurmonumenten. Op deze avond uitleg over dit probleem en wat er aan te doen is. Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting neemt de aanwezigen mee in de insectenwereld van het Norger Esdorpenlandschap. Hij vertelt over het voorkomen van heel gewone maar ook bijzondere insecten en hoe wij ervoor kunnen zorgen dat we ze in de toekomst een nog beter en groter leefgebied kunnen geven.

Gijsbert Six van Bloeiend Benneveld laat zien hoe hij samen met een groep dorpsgenoten de bermen in en rond het dorp weer bloeiend maakt. Ten slotte zal Nils van Ligten van ecologisch hoveniersbedrijf Klavertje Vier u laten zien hoe de eigen tuin kan worden omgetoverd tot een kleurrijk insectenparadijs vol vlinders waar de bijen zwaar van het stuifmeel rondzoemen. Opgeven kan via k.pierik@natuurmonumenten.nl