Themanummer Roet over Peter van der Velde

RODEN - In Kunstencentrum K38 in Roden is onlangs een speciaal themanummer van het Drents letterkundig tiedschrift Roet gepresenteerd.

Deze Roet staat helemaal in het teken van de dichter/schrijver Peter van der Velde. In 2018 is het honderd jaar geleden dat Peter van der Velde werd geboren. Het hele jaar door zijn er in de gemeente Noordenveld activiteiten geweest in het kader van dit honderdste geboortejaar.

De reeks activiteiten wordt nu afgerond met een expositie in K38 en het verschijnen van een themanummer van Roet. De expositie onder de titel ‘In Woord en Beeld’ toont werk van beeldend kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het literaire oeuvre van Peter van der Velde.

Een belangrijk deel van dit beeldende werk is afgedrukt in deze speciale Peter van der Velde-uitgave van Roet. Verder bevat de uitgave korte beschouwingen van Drentstalige en Nederlandstalige schrijvers en dichters over hun favoriete gedichten van Peter van der Velde in combinatie met het betreffende werk.

Correspondentie

Daarnaast in deze Roet bijdragen van Rouke Broersma over de vele onderwijzers – waaronder Peter van der Velde – die actief zijn (geweest) in de wereld van de Drentse literatuur en van Ton Peters over de correspondentie die hij voerde met de Noord-Drentse schrijver. Martin Koster wijdt een beschouwing aan het Noordenvelds, de taal waarin Peter van der Velde zijn literaire werk heeft gepubliceerd en John B. Vorenkamp besteedt aandacht aan de vraag hoe het komt dat Van der Velde zijn lezers zo gemakkelijk kon bereiken.

Het themanummer van Roet is  tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Fokko Rijkens en Aart Kooijman van de Stichting KC Conzep. Het eerste exemplaar is uitgereikt aan Alke van der Velde, weduwe van Peter van der Velde. Roet is een uitgave van het Huus van de Taol / Het Drentse Boek.