Mensinga nu in boekwerk

RODERWOLDE - Ada van Dijk uit Foxwolde heeft de geschiedenis van het huis Mensinga in Roderwolde uitvoerig beschreven in een uniek boekwerkje.

Raadsels hebben jarenlang deze voorname buitenplaats en voormalige havezate omgeven. In het boek wordt het spoor gevolgd vanaf de Middeleeuwen tot de afbraak rond 1888.

Justina Abelina

De presentatie was niet ver van de vroegere locatie van de vroegere havezate, namelijk café Het Rode Hert in Roderwolde. Wim Ensing gaf tijdens de bijeenkomst zijn kijk op de laatste ontwikkelingen in het coldcase onderzoek naar de mysterieuze dood van Justina Abelina, het meisje van Mensinga. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Jan Bos, voormalig archivaris van het Drentse Archief en groot kenner van de Drentse huizen van stand.

De naam Mensinga hoort in de geschiedenis van Roderwolde bij het grote huis dat ooit stond aan het einde van de huidige Diaconielaan. Op deze plaats staat nu een dubbele woning en liggen twee tennisbanen met clubhuis van de Tennisvereniging Roderwolde. In het verleden stonden hier twee huizen: de grote buitenplaats Mensinga en een bijbehorende boerderij aan de oostkant, die in de twintigste eeuw de Wiltenhof heette.

Tichelovens

Mensinga werd omstreeks 1888 afgebroken door de diakonie van de Hervormde kerk van Roderwolde, de toenmalige eigenaar. Wiltenhof werd in 1949 door brand verwoest. Uit recent onderzoek is gebleken dat de oorsprong van Mensinga gezocht moet worden in de aanwezigheid van tichelovens die in deze streek hebben gelegen. In dit derde deel van de Historische Reeks Roderwolde wordt de ontwikkeling van tichelwerk tot havezate beschreven, de gloriejaren tot en met de afbraak.

De naam Mensinga is afkomstig van havezate Mensinge in Roden. Hoe en wanneer deze naam terechtkwam bij het huis in Roderwolde legt de historica uit in het boek. Het boek is in de boekhandel bedraagt verkrijgbaar voor 15,95 euro.