Crowdfunding Tsjernobyl-kunstenaars

STEENBERGEN - Twee Drentse kunstenaars willen in april 2019 naar Tsjernobyl gaan om daar kunst te maken. Het gaat om fine art fotografe Jessica van Dijk uit Havelte en schrijfster Merle van der Kooi uit Steenbergen.

Van hun werk willen ze een prachtige expositie maken waarin fotografie en schrijfkunst samenkomen. Om de kosten van dit artistieke avontuur te kunnen dekken zijn Merle en Jessica een crowdfunding-actie gestart op het platform www.voordekunst.nl .

Wie hen middels een donatie op weg helpt, kan tegenprestaties tegemoet zien. Dat varieert van ansichtkaarten met foto’s die Jessica in het gebied heeft genomen, tot fine art prints op groot formaat en VIP-kaarten bij de expositie. De expositie, getiteld ‘Who Cares?’ onderzoekt de gevolgen van een ramp en de afwezigheid van de mens op de natuur. En wat leren we daarvan?

Op 26 april 1986 werd Tsjernobyl getroffen door een verschrikkelijke kernramp. Op 26 april 2019, precies 33 jaar later, willen de kunstenaars uit Drenthe op de plek van de ramp stilstaan en de gevolgen daarvan ervaren. “De regio werd aan zijn lot overgelaten. Nu hebben flora en fauna er de regie,” zegt Merle. ” Dus als je je afvraagt wat voor relatie mens en natuur nog met elkaar hebben, ‘who cares?’, dan ben je hier zeker als kunstenaar op de juiste plek,” vult Jessica aan.

Prozaïsch

Wat kunnen de donateurs en het publiek straks voor beelden verwachten? Jessica: “We gaan naar een gebied waar de huizen destijds per direct verlaten zijn. De potten en pannen, de speelgoedpoppen, alles ligt er nog. De natuur heeft zowel op de huizen als op het huisraad zijn invloed gehad. Dat geeft enerzijds een vervallen, bijna lugubere uitstraling, anderzijds vormt het een stralend nieuwe wereld waarin de natuur haar kracht heeft hervonden. Vanuit die natuurlijke kracht willen wij prozaïsche beelden maken waarin wij onszelf als model in deze wereld plaatsen. ”

Jessica en Merle zullen in totaal 5 dagen lang in het radioactief besmette gebied werken. Daarbij moeten ze strikte veiligheidsinstructies opvolgen. “Echt gevaarlijk is het niet meer”, weet Merle. “Zeker als je verder niks aanraakt van de destijds achtergebleven spullen dan valt de stralingslast best wel mee. Het gebied is daarom weer beperkt toegankelijk gesteld voor bezoekers. Maar het is wel heel bijzonder dat kunstenaars zoals wij in het gebied een tijd lang aan het werk gaan.”

Het kunstproject Tsjernobyl, ‘Who Cares?’ staat nog maar net een week op het crowdfundingplatform Voor de Kunst. Nu al is 20 procent van de benodigde 9.800 euro binnen. Dat biedt perspectief op een gunstige afloop. een donatie overweegt kan kennis maken met het werk van Jessica en Merle via www.jessicavandijk.nl en www.zinnigdier.nl . Op facebook is het verdere verloop van de crowdfunding en het kunstproject te volgen via https://www.facebook.com/KunstprojectTsjernobyl .