Eerste steen voor uitbreiding De Mare

WESTERVELDE - Bij zorgboerderij De Mare is onlangs de eerste steen gelegd voor het nieuwe multi-functionele gebouw. Margreet Leerink, zorgboerin, vertelt...

‘Vanochtend ben ik al vroeg op. De hond even eten gegeven en uitgelaten. Het is fris, maar mooi weer. Vandaag leggen we de eerste steen voor het nieuwe multi-functionele gebouw op De Mare. Het heeft een beetje gevroren, ik hoop dat er dan wel gemetseld kan worden. Ik kom weer bij de boerderij en zie dat de betonmolen al klaar staat. Vincent en Joep zitten al in de kantine koffie te drinken, in afwachting op de metselaars. Joep stelt mij gerust, het is echt niet te koud.

Daar zijn ze dan. Ze stellen zich voor en ik mag, op aanraden van Joep, de eerste steen leggen. ‘Gebeurt dat wel eens vaker?’, vraagt Joep aan de metselaar. ‘Nee, eigenlijk nooit. En zeker geen funderingssteen. Af en toe wordt er nog wel eens eentje voor het schoonmetselwerk gelegd’, zegt de metselaar. Ik voel me zeer vereerd.

Of ik wel eens eerder gemetseld heb? Ja, samen met Arend heb ik de fundering van de werkplaats gemetseld in 2000. Ietwat onhandig schep ik wat specie op en laat het voorzichtig op het beton glijden. Plechtig druk ik de steen erop. Netjes tegen het lijntje aan. ‘Lachen en duim omhoog,’ zegt Vincent. En dan maakt hij de foto. Al snel groeit het muurtje als de echte metselaars beginnen.

‘Dom werk eigenlijk he,’ zegt de timmerman. ‘Ja,’ zegt de metselaar lachend, ‘en als je het niet kan, kan je altijd nog timmerman worden.’ Er gaan vanochtend veel gedachten door mij heen. Arend en ik begonnen met zijn tweeën aan de zorgboerderij, in 1999. Toen kwamen er vijf dagen per week mensen met een zorgvraag naar de boerderij voor dagbesteding. De zorgboerderij breidde zich langzaam maar zeker uit. Ik vind het nog steeds heel fijn om hier te werken en voel me bevoorrecht op zo’n mooie plek te wonen. En dat delen we met een heleboel mensen. Het leven is mooi…