Straatpraat: duurzaam?

RODEN - Wat is duurzaam? Wat betekent het voor u, en wat doet u aan bevordering van duurzaamheid. Allemaal actuele vragen, waar Straatpraat wel eens meer van wil weten...

Martin Ubels uit Roden denkt bij het woord duurzaam vooral aan energie. „Ik sta zeker achter duurzaamheid, maar hoever moet je gaan? Van het gas af, dat snap ik, maar of je daar het probleem mee oplost? En wat scheuren in woningen betreft, wordt het probleem verplaatst naar Langelo. Met kans op verzakking.”

De Roner heeft geen zonnepanelen. „Maar ik ben er wel mee bezig. We hebben wel spouwmuurisolatie, daardoor is het ook veel minder vochtig op muren. En bijvoorbeeld drowa chips onder de vloer, schuimkorrels. En de kap is geïsoleerd. Tja, dat merk je in de maandlasten. En zonnepanelen wil ik ook niet via een lening, maar alles ineens zelf betalen. Dan heb je direct voordeel.”

Gerda Vijfschaft uit Altena verbindt duurzaamheid ook vooral met het huis. „Het huis is 30 jaar oud, daar moet wat aan geburen. Maar concrete plannen hebben we nog niet voor meer duurzaamheid. We zitten wel in het potje voor nieuwe kozijnen.”

„Ik ben wel bewust bezig met energie, overal Led verlichting en zo. Wat je kunt doen, doe je. Wat zeg je, sperzieboontjes uit Marokko, dat klinkt niet duurzaam. Eigenlijk te gek voor woorden, maar ik ben me daar niet altijd bewust van. We passen meestal het menu aan het jaargetijde aan, in de winter vaak stamppotten. We hebben zelf geen tuin, maar vader heeft wel een stuk land. Daar kun je best wat mee doen. Het huis aanpakken, daar moeten we ons nog maar eens over beraden.”

Natascha Margaroli-van der Velde uit Roden, hier met Dalicia, associeert duurzaamheid met zonnepanelen en isolatie. „We hebben een duurzame CV-ketel, dubbele beglazing, boven en beneden dubbel glas. Zonnepanelen hebben we ook, sinds maart. We betalen nu meer aan gas dan aan elektra”, laat ze weten.

De Roonse probeert ook bij de boodschappen duurzaam in te kopen. „Ik koop sinds kort kattenvoer dat dierproef-vrij is. Als je ziet hoe erg dierproeven zijn! En verder Led-verlichting, Led-tv. Alleen koken we nog op gas, dat moeten we nog veranderen in elektra”, merkt ze op. (Foto’s Germ Geersing.)