Kubussschool De Elsakker ontwerpt kas

WESTERVELDE - OBS De Elsakker in Westervelde is goed op weg om de eerste Groene Kubusschool van Drenthe te worden.

Als kubusschool kies je ervoor om kinderen te stimuleren voor natuur en techniek. Het gaat vooral om het stimuleren van voorwaardelijke houdingsaspecten zoals: je neus achterna gaan, nieuwsgierigheid aanwakkeren, omgaan met mislukkingen, plezier om iets nieuws te maken en dingen uit te proberen, naar eigen creatieve en inventieve oplossingen mogen zoeken, doorzetten als het ingewikkeld wordt, samenwerken en luisteren naar ideeën van anderen, betrokkenheid bij problemen in de wereld om je heen.

Bij het lesgeven richt de school zich meer op ‘21 ste eeuwse vaardigheden’, zoals analyseren, creatief denken en experimenteren. Tegelijkertijd is er ook meer aandacht voor duurzaamheid, ‘groen’ en onderzoekend en ontwerpend leren.

Onderzoeksvraag

In oktober heeft OBS De Elsakker in Westervelde van Zorgboerderij De Mare, ook in Westervelde, een onderzoeksvraag gekregen. Een aantal weken hebben de leerlingen gezocht naar de beste inrichting van de kas (groep 3/4/5). Bijvoorbeeld welke planten kunnen niet naast elkaar en welke kunnen juist heel goed naast elkaar staan. De bovenbouw (groep 6/7/8) heeft uitgezocht hoe alles het best bewaterd kon worden. Groep 1/ 2 heeft voornamelijk gekeken naar hoe plantjes groeien en wat er voor nodig is om een plant het best te laten groeien.

Kortgeleden waren de prestentaties. Het was een mooie avond waarop de leerlingen trots hun bevindingen presenteerden aan hun vaders en moeders, opa’s en oma’s, maar ook aan De Mare, de opdrachtgever. De Mare was onder de indruk van de resultaten en zij zullen kijken wat ze mee kunnen nemen in hun kas. (Foto’s De Elsakker.)