WinterWelVaart groeit door

GRONINGEN - ‘s Avonds zodra het donker is ontstaat aan de kades een feeërieke sfeer.’ De twaalfde editie van WinterWelVaart is van 21 tot en met 23 december.

Door Albert-Jan Garama

Marinus Pranger is opgetogen en heeft zin in de volgende editie van WinterWelVaart. Elke editie wordt een stap gemaakt met uitbreiding van het programma, meer locaties en meer bezoekers. Pranger zorgt voor de Marketing en PR van het evenement: ,,De inhoud wordt elk jaar beter en het programma steeds uitgebreider. We hebben dit jaar bijna 100 programmaonderdelen, waaronder muziek- en theateroptredens, een kunstroute langs de ateliers in het A-kwartier en een prachtig kinderprogramma. Ook zijn er meer standhouders, een aantal van 70.

Maritieme historie in leven houden

Het idee van WinterWelVaart ontstond uit de behoefte om de maritieme historie van de stad in leven te houden. Om deze schepen op een andere manier te kunnen bekijken. Inmiddels komt de vloot letterlijk uit de provincie naar de stad. Onderweg worden Appingedam, Sappemeer en Zoutkamp aangedaan. Daar is WinterWelVaart aanwezig met culturele activiteiten en optredens van onder anderen WinterWelVaart-troubadour Timo de Jong.

,,Publiek komt af op sfeer”, weet Pranger. ,, Aan het decor hoeft eigenlijk weinig worden gedaan. ‘s Avonds zodra het donker ontstaat aan de kades een feeërieke sfeer.”

Groningen staat bekend als een hippe stad, WinterWelVaart profiteert daarvan. Landelijk krijgt het steeds meer media-aandacht, en Duitsers weten het winterevenement –net als Bloemetjesmarkt in het voorjaar- steeds beter te vinden.

,,Warme sfeer en gezelligheid past goed bij Kerst. Slecht weer kan de pret niet drukken. Bezoekers kunnen dan de schepen in of brengen een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum.”

Historische schepen

De kades van de der A’s liggen ook dit jaar weer vol met zo’n 20 historische schepen. Pranger denkt nu al vooruit en ziet mogelijkheden voor groei in de directe omgeving. ,,Bijvoorbeeld onder de brug door naar de Noorderhaven, of de andere kant op naar de Westerhaven. Deze editie nog niet, maar voor komend jaar bijvoorbeeld hebben we voor die locaties zeker belangstelling.” Aan wal zijn al wel dingen veranderd. Doordat de Brugstraat nu een wandelgebied is, is er een betere aansluiting met het Noordelijk Scheepvaartmuseum ontstaan.

Pranger heeft overigens nog een dringend oproep: ,,Het festival wordt georganiseerd door een vast team van zo’n 10 personen. Daarnaast zijn zo’n 100 vrijwilligers op de been. Die hebben we heel hard nodig. Wie de handen uit de mouwen wil steken kan zich aanmelden via www.WinterWelVaart.nl.”

WinterWelVaart is van 21 tot en met 23 december aan de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A met theater, muziek, kinderroute en kunst.