Succesvol TT-debuut Dion Otten

ASSEN - Met een derde en een vierde plek maakte Assenaar Dion Otten in de Dutch Supercup 300-klasse succesvol zijn debuut op de TT.

Terwijl na het spektakel van de MotoGP veel bezoekers alweer huiswaarts keren maakt Dion Otten uit Assen zijn opwachting in de Dutch Supercup 300. Het is de laatste race van het weekend. Wie er nog wel zitten? Onder meer veel Rossi-fans op de Rossi-tribune waar jouw vader en jij vanaf het begin bij de organisatie betrokken waren. ‘Ooit wordt dat mijn fan-tribune’ grapt Dion, ‘en dan staat er geen nummer 46 op de vlagen maar nummer 66.’

Rossi

Ach, je bent realistisch genoeg om je geen illusies te maken, maar de ambitie om ‘een grote’ te worden in de motorsport is er wel. De MotoGP is jouw grote droom en nummer 46, Valentino Rossi, The Doctor, is jouw grote voorbeeld. Afgelopen week heb je hem samen met een delegatie van de fanclub nog persoonlijk welkom geheten bij aankomst in Nederland.

IDM

Eerst dacht je, net als Rossi, via de Moto3 en de Moto2, de koningsklasse van de motorsport, de MotoGP, te bereiken, maar gezien jouw lengte passen die (kleine) moto3 motorfietsen jou helemaal niet zo goed. Dus heb je voor een andere route gekozen: met het officiële satellietteam van Ten Kate Racing Products, en met een door hun geprepareerde Honda CBR500R, doe je dit seizoen mee met het IDM, het Internationale Deutsche Meisterschaft für Motorräder, in de Supersport 300 klasse. Ten Kate is ook actief in het World Superbikes kampioenschap, dus voor de toekomst ligt er wellicht een mooie mogelijkheid om verder te groeien en samen te werken met Ten Kate.

Persoonlijk record

Het zijn lange dagen op het circuit. Deze zondagochtend was je er al om negen uur terwijl jouw race pas aan het eind van de middag is. Een paar uur voor jouw race spreken we elkaar terwijl jij een bak yoghurt wegwerkt. Je eigenlijke debuut maakte je al zaterdag al en met succes: Een derde plek in een deelnemersveld met ook veel WK-deelnemers. Er zit een tevreden jongeman tegenover mij en je vertelt enthousiast over jouw debuutrace op zaterdagmiddag tijdens de TT. Met een vijfde kwalificatietijd (en een dik PR) waar je ook al dik tevreden mee was, mocht je starten vanaf rij 2. Je kwam niet helemaal goed weg en moest een plekje inleveren, maar het duurde niet lang voordat je dat plekje, ‘jouw plekje’, weer terugveroverde. Toch duurde het lang genoeg voor de top vier om een gat te slaan. Je reed de rest van de wedstrijd alleen, je reed goede tijden, niet supergoed, maar wel goed genoeg, vertel je. Je komt uiteindelijk als vijfde over de streep. Later blijkt dat twee jongens die voor jou finishten letterlijk ‘te licht’ werden bevonden en werden gediskwalificeerd. Gevolg: jij schuift door naar plek drie. Helaas was de ceremonie al geweest en stond je niet op het podium, waar je eigenlijk wel had moeten staan.

Apetrots

Inmiddels is het 16.00 uur geweest en staat jouw tweede race op het punt van beginnen. Na een douche en een energiereep ben jij er helemaal klaar voor. Fris en vol energie. Je start wederom vanaf een vijfde positie. Voor jou (nog) geen gridgirl aan jouw zijde. Je vader houdt een parapluutje boven je hoofd. Na een paar motiverende woorden en een ‘boks van die ouwe’ is het wachten tot de rode lichten gedoofd zijn. Je rijdt weer een groot deel van de wedstrijd alleen. In de laatste ronde weet jij je voorligger te passeren en finisht als vierde. Wederom een prima resultaat. ‘Apetrots’ ben je. En terecht! Je hebt dit TT-weekend je visitekaartje afgegeven: Dion Otten, 15 jaar, motorcoureur, uit Assen.

Maurice Vos