De juiste juridische ondersteuning op het juiste moment

pexels

Van rechtsbijstandverzekering tot advocaat: er bestaan allerlei vormen van juridische bijstand in Nederland. Maar welke vorm past het beste bij jouw persoonlijke situatie? In dit artikel zetten we de belangrijkste vormen van rechtshulp voor je op een rij.

Rechtsbijstand

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Of het nou gaat om een conflict in het verkeer of op werk: je rechtsbijstandsverzekeraar regelt een jurist voor je. Let wel: niet alle verzekeraars dekken alle soorten conflicten. Het kan zijn dat je in bepaalde gevallen moet bijbetalen voor juridisch advies. Check daarom goed de dekking voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit.

Prepaid rechtshulp

Als je een conflict krijgt en op dat moment niet verzekerd bent voor rechtsbijstand, dan kun je daar geen rechtsbijstandverzekering voor afsluiten. Met andere woorden: je krijgt alleen hulp via je rechtsbijstand als je al voor het ontstaan van het conflict verzekerd was. Daarom bieden sommige verzekeraars ook prepaid rechtshulp aan. Dit is juridische hulp die je voor een vast bedrag inkoopt.

Rechtswinkel

In sommige grote steden kun je terecht bij een rechtswinkel. Hier bieden vrijwilligers, zoals rechtenstudenten, gratis rechtshulp aan.

Het Juridisch Loket

Mensen met een klein inkomen en vermogen kunnen ook terecht bij het Juridisch Loket. Deze rechtswinkel heeft vestigingen in steden over het hele land, waaronder Maastricht, Haarlem, Eindhoven en Groningen. Je kunt telefonisch contact opnemen of langsgaan. De juristen geven gratis en persoonlijk advies, maar ze kunnen je niet helpen met het starten van een rechtszaak.

Advocaat

Als je een rechtszaak wil voeren, dan heb je in veel gevallen een advocaat nodig. Het inschakelen van een advocaat kan prijzig zijn. Doorgaans betaal je al gauw zo’n 125 à 250 euro per uur. In bepaalde gevallen kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand en een pro-deo-advocaat. De overheid betaalt dan het grootste deel van de kosten voor de advocaat.

Jurist of juridisch adviseur

Een juridisch adviseur wordt ook wel simpelweg ‘jurist’ genoemd. Voor een jurist betaal je minder dan voor een advocaat. Dat komt doordat het geen beschermde titel is. In de praktijk mag iedereen zich dus jurist noemen, ook iemand die er niet voor opgeleid is. Controleer daarom goed wat iemands opleiding en specialisme is voordat je met een jurist in zee gaat. Een juridisch adviseur kan alleen helpen bij rechtszaken onder de €25.000, tenzij het om een arbeids- of huurconflict gaat.