Hoe kan je gemakkelijk switchen naar een andere energieleverancier?

Aangeboden door: easyswitch.nl

Het zal je de afgelopen periode niet ontgaan zijn, dat de energieprijzen de komende maanden verder stijgen. Vanuit de overheid zijn er al maatregelen getroffen om huishoudens te compenseren. Zo werd onder meer de belasting op zowel gas als stroom verlaagd.

Om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, kan het slim zijn om nog voor de verhoging van de energietarieven te wisselen van energieleverancier. Maak gebruik van de Easyswitch energievergelijker om voor jouw huishouden te bekijken wat de goedkoopste aanbieder is. Zo hoef je de tarieven van de verschillende energieleveranciers niet zelf te vergelijken. 

Tip: bekijk het artikel over consumentenprogramma Kassa over energie vergelijken eens! In dit artikel vind je meer informatie over het gebruik van online tools om van energieleverancier over te stappen. Niet ieder van deze tools is even betrouwbaar blijkt. 

Bekijk wat voor energiecontract je momenteel hebt 

Voordat je kunt switchen van energieleverancier is het noodzakelijk om uit te zoeken wat voor je contract je momenteel hebt. Had je voorheen een contract met een vast tarief, maar is dat contract inmiddels verlopen? De energieleverancier zet het contract in zo’n geval altijd voort, maar dan met een variabel tarief. Voordeel van deze contracten is dat je vandaag nog kunt overstappen naar een goedkoper alternatief. Heb je echter een energiecontract met een vast tarief welke nog loopt, dan betaal je een overstapboete. Immers, de energieleverancier loopt inkomsten mis doordat je een contract voortijdig opzegt. 

Overstapboete vaak betaald door nieuwe leverancier 

Vaak biedt een nieuwe energieleverancier aan om de overstapboete te betalen. Het gaat hierbij om een bedrag tussen de vijftig en honderdvijftig euro in de meeste gevallen. De exacte boete is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Kijk in de voorwaarden van de acties die energieleveranciers aanbieden welke regels er gelden voor het laten betalen van de overstapboete. 

Sluit je contract via een online vergelijker af 

Zoals eerder genoemd werd is het vergelijken van de tarieven van verschillende energieleveranciers het makkelijkst, wanneer je hier een online tool voor gebruikt. Vaak kun je vanuit zo’n tool direct een nieuw energiecontract afsluiten. Het voordeel hiervan is dat je de gevonden acties of gunstige tarieven niet eerst nog op de website van een energieleverancier op hoeft te zoeken. Wel zo makkelijk! Houd je energierekening van het afgelopen jaar bij de hand, zodat je precies in kunt voeren wat je gebruikt hebt. Maak onderscheid tussen het verbruik tegen het daltarief en tegen het dagtarief.