Afscheid - Herinneringen aan het gymnasium

Er was een tijd van column en er is een tijd van gaan. Voor Midweek/Westerkwartier en Roder Journaal baarde ik een stuk of 160 columns, telde ik even snel uit de losse hand en dat komt neer op ongeveer zeven jaren lang ongeveer eens per twee weken schrijven.

Eerder al schreef ik een stuk of 70 digitale columnpjes voor het Roder Journaal op verzoek van Albert-Jan Garama en zo is het allemaal begonnen. 160 columns dus vanaf het front der klas gedurende zes jaar en columns op grond van mijn herinneringen en mijn oude agenda’s in het afgelopen jaar. Portretten van leerlingen, gekke gebeurtenissen, belangrijke of onbelangrijke bijzonderheden, buitenissige bewoners in mijn lokaal, leuke lolligheden, opmerkelijke evenementen, akkefietjes, schoolse alledaagsheden... Gestolde onderwijsavonturen. Maar: het is voorbij, over en uit. De krant verandert, rubrieken vervallen, geen plek meer voor herinneringen aan het gymnasium. Jammer.

Er gebeurt zoveel leuks in een klas

De column richtte mijn blik en scherpte mijn opmerkingsvermogen. Regelmatig is het voorgekomen dat er in een klas iets gebeurde waardoor ik de les even stillegde om een notitie te maken of dat ik afstapte van de fiets of een wandeling onderbrak omdat me ineens iets te binnen schoot dat beschrijvenswaardig zou kunnen zijn. Er gebeurt zoveel leuks op een school en in een klas, dat willen jullie niet weten! Of beter gezegd: jullie wilden het wel weten en schoten me regelmatig op plezierige wijze aan in de supermarkt of tijdens een ommetje of zomaar terwijl ik ergens rondscharrelde, om te vertellen met hoeveel plezier jullie mijn stukjes lazen. Die feedback maakte me altijd blij en gaf ook ogenblikkelijk inspiratie voor een volgende column waardoor ik, thuisgekomen, me meteen achter de laptop zette.

Schrijven leert beter kijken. Ik blijf schrijven, dat heb ik allang besloten. Voor mezelf. Voor anderen. Wellicht ooit ook weer voor jullie…? Het ga jullie allemaal goed!

Tekst: Anneke de Vries