Kee van Zanten-De Vries uit Roden is 100 jaar geworden. Haar appartement lijkt wel een bloemenstalletje

Het appartement van mevrouw Kee van Zanten-De Vries in de Noorderkroon in Roden lijkt wel een bloemenstalletje. En dan komt wethouder Henk Kosters óók nog met een buitenmodel ruiker. Maar er is een goede reden voor: vandaag werd ze honderd jaar oud.


Na een ‘lang zal ze leven’ uit de kelen van haar dochter, schoonzoon, de wethouder (die de ziekige burgemeester vervangt) én drie journalisten, is er taart. Drie kaarsje blaast ze uit.
Het is wel sterk, want vanuit het raam van haar kamer kan ze nét haar geboortehuis niet zien. Ze werd daar honderd jaar geleden geboren in de boerderij aan de Norgerweg, tegenover het Mensinghebos, waar ze als kind heel veel tijd doorbracht, net als haar later dochter Roelie. ,,Mijn vader was voor mijn geboorte bakker in Roden. Waar nu Vinnic zit, daar had mijn grootvader met mijn vader en zijn andere zoon een bakkerij.”

Maar toen de bakkerij overgenomen moest worden, ging de broer verder met de bakkerij en stortten en grootvader van Kee op de ontginning van heide vanaf de Alberthoeve aan de Norgerweg. Zelf trouwde ze ook met een boer. Maar niet nadat ze aan de ULO was begonnen. ,,Dat was toen best bijzonder voor een meisje.”

Ze mocht graag leren

Ze kon de ULO niet afmaken, want haar moeder werd ziek en zij was nodig op de boerderij. Ze mocht graag leren. Ze reciteerde poëzie en deed in de zestiger jaren veldonderzoek naar de Drentse taal voor de samensteller van het Drents woordenboek. Toen ze trouwde vertrok ze naar Sandebuur en beleefde ze veel plezier met het openluchtspel van Roderwolde.
Helaas overleed haar man al op 48-jarige leeftijd. Toen ze weduwe was geworden, kwam ze terug naar Roden. Ze vond dat ze zelf de kost moest verdienen. Ze ging aan de slag als schoonmaakster bij notaris Wilts in Roden. ,,Geen werk voor een boerendochter, vonden mijn ouders, maar ik deed het toch.”

‘Ik heb eerst bedankt’

Notaris Wilts in Roden zag wel een kans met Kee van Zanten. Een boerendochter die zo’n beetje alle boeren in de wijde omgeving kende, die was goud waard in de jaren ‘70 en ‘80 toen de ruilverkaveling in volle gang was. ,,Ik heb eerst bedankt”, zegt Kee. ,,Ik tussen vier muren, de hele dag, dat leek me niks.” Maar toch bleef het knagen. ,,Toen heb ik me bedacht.”

Ze heeft er nooit spijt van gehad. En notaris Wilts al helemaal niet! Die had aan haar een uitstekende secretaresse. In de avonduren ging ze daarnaast nog aan de slag als pedicure. ,,Dat is nu heel gewoon, maar toen waren de mensen nog niet gewend aan dat gefriemel aan hun voeten. Maar ja, ik was een bekende, daarom mocht ik dat wel.”
En nu is ze al jaren met pensioen en zomaar honderd jaar geworden. Haar geheim? ,,Niet bij de pakken neer gaan zitten. Gewoon doorgaan.”

Bram Hulzebos