Blatende grasmaaiers aan de bak

RODEN Nu staat het gras nog behoorlijk hoog op de Maatlanden. Maar let op: over niet al te lange tijd is het weer heel kort.

De schaapskudde loopt weer in Roden. De blatende grasmaaiers stoppen aps als er geen grassprietje meer uitsteekt. Sinds enkele jaren zet de gemeente Noordenveld op veel plekken schapen in, in plaats van grasmaaiers om het groen kort te houden.

De schapen op de Maatlanden hebben een groot voordeel ten opzichte van maaimachines: ze houden het gras kort, maar laten de bodem heel. Goed voor de veelzijdige vegetatie van grassen en kruiden op de Maatlanden. Bovendien zijn schapen beter voor de omgeving dan de dampende machines. Ze maken minder lawaai en stoten minder schadelijke gassen uit. En niet te vergeten: in hun vacht nemen ze zaden mee die ervoor zorgen dat de beplanting veelzijdig blijft.

Niet in de laatste plaats ziet het er natuurlijk heel mooi uit, zo’n grote kudde schapen. Goed om te weten voor wandelende passanten: het gaas rond de schapen staat onder stroom. Verderis het erg belangrijk om honden aangelijnd te houden in de buurt van de schapen.