Gedetineerde Veenhuizen blaast taptoe tijdens Dodenherdenking. 'Ik ben op de dominee afgestapt om te vragen of ik in de gevangenis ook mee kon doen aan dit mooie initiatief'

Eén van de 240 gedetineerden van Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen speelt dinsdagavond kort voor 20.00 uur op de binnenplaats van de penitentiaire inrichting de taptoe op zijn trompet. Na de twee minuten stilte speelt hij het Wilhelmus.

Het is voor het tweede jaar op rij dat in Norgerhaven op deze wijze invulling wordt gegeven aan de Nationale Dodenherdenking. Het initiatief komt van één van de gedetineerden zelf. ,,Ik zag vorig jaar, toen er vanwege corona ook al sprake was van een aangepaste herdenking, een oproep om op zoveel mogelijk plekken de taptoe te blazen”, vertelt Cecil. ,,Ik ben toen op de dominee afgestapt om te vragen of ik wellicht in de gevangenis ook mee kon doen aan dit mooie initiatief.”

Als enige gedetineerde op een verlaten binnenplaats

Cecil, die ook tijdens de wekelijkse kerkdiensten in de gevangenis zijn muzikale kwaliteiten op de trompet mag laten horen, kreeg toestemming. En dus was hij vorig jaar op 4 mei, terwijl al zijn medebewoners waren ingesloten in hun cel, ’s avonds de enige gedetineerde op de verder verlaten binnenplaats. En bracht hij op ingetogen wijze de taptoe ten gehore. Vanavond dus opnieuw.

,,Ik kwam vorige week de directeur tegen op de binnenplaats en heb hem om toestemming gevraagd om opnieuw te mogen spelen. Hij stemde meteen in. Inmiddels ben ik al enkele dagen aan het oefenen. In een speciale ruimte in de gevangenis, zodat andere gedetineerden geen last van me hebben. Ik voel een gezonde spanning en wil vanavond zo goed mogelijk spelen. Het is natuurlijk een bijzondere eer en een heel bijzondere plek. Veel mensen luisteren mee. En ik sta op een bijna lege binnenplaats met vier hoge muren. Dat zorgt in elk geval voor een heel bijzondere akoestiek.”

Bloemstuk bij oorlogsmonument aan de Meidoornlaan

Eén van de directieleden van de gevangenis in Veenhuizen heeft dinsdagmiddag samen met twee gevangenismedewerkers een bloemstuk gelegd bij het oorlogsmonument aan de Meidoornlaan, direct naast Esserheem. Normaal gesproken is hier jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan 25 inwoners van Veenhuizen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Een aantal van de gesneuvelde verzetsmensen werkte in één van de gevangenissen in Veenhuizen.