Kookboek voor Stichting Hartekind

NORG Marnix Grobben kookt al meer dan dertig jaar in een mannenkookclub. In de loop van de tijd verzamelde hij de heerlijkste recepten voor zijn eigen kookboekje. ,,Waarom laat je het niet uitgeven en geef je de opbrengst aan Stichting Hartekind?”, opperde zijn oud-collega en vriend Harald Homan.

Dat hoefde Marnix geen twee keer te horen. Hij raakte betrokken bij Stichting Hartekind door Harald, die drie kinderen heeft met een aangeboren hartaandoening. De stichting zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Momenteel wordt onderzoek gedaan onder oudere kinderen. Zij kunnen in de puberteit last krijgen van de littekens op hun lijf, als gevolg van hartoperaties en daar onzeker over worden. Ziekenhuizen in heel Nederland, ook het UMCG, doen mee aan onderzoek om de overlevingskansen en kwaliteit van het leven van hartekinderen te verbeteren.

Het kookboekje staat vol lekkere recepten, gezond en minder gezond, simpel te bereiden of iets ingewikkelder. En niet alleen met de eigen recepten van Marnix waar hij zijn vingers bij aflikt. Ook de (chef-)koks van onder meer Norgerhout, De Jufferen Lunsingh, Peizer Hopbel, Het Wapen van Norg en een school uit Leeuwarden leveren een bijdrage aan het kookboek. Een fotografe voor Stichting Hartekind stelde belangeloos de foto voor de cover beschikbaar. In totaal doen er 28 restaurants mee. ,,Jonnie Boer van De Librije uit Zwolle zei meteen ja”, vertelt Marnix. ,,Een simpel belletje en het was geregeld. Voor 25 euro (te bestellen via: marnix.grobben@gmail.com) ontvang je een prachtig boek met toprecepten en daarmee steun je het werk van Hartekind.”

Marnix fietst met regelmaat geld voor Stichting Hartekind bij elkaar en beleeft de mooiste avonturen. ,,Je begint te vertellen en halverwege het verhaal doen de mensen al een duit in de collectebus. Op het terras hoef je soms niks te betalen nadat ze horen waarom we geld ophalen. In Limburg zochten we een slaapplek. We mochten overnachten in het huis van een jongeman, die zijn slaapkamer aan ons afstond en zelf elders onderdak zocht. Dat was een vriend van Thierry Baudet, een hele aardige gozer.”

Harald Homan schaatste begin vorig jaar met Team Gehaktbal 2.0 rond de Weissensee om geld op te halen voor Hartekind. Een tocht van 200 kilometer. Marnix ging mee als verzorger. Eind vorig jaar fietste hij, samen met Harald, als alternatief voor de afgelaste Weissenseetocht, ruim 200 kilometer door Drenthe in de vorm van een hart. ,,Een geweldig mooie ervaring.” Hij haalde hiermee ruim 13.000 euro op.

De afgelopen weken werd de laatste hand aan het kookboek gelegd. Op 15 april nam burgemeester Klaas Smid het eerste exemplaar in ontvangst.

Ineke Bos