OBS De Elsakker houdt herdenking bij oorlogsmomument

WESTERVELDE Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van OBS De Elsakker in Westervelde hielden eerder deze week een herdenking bij oorlogsmonument ‘De Fledders’

Enkele jaren geleden heeft de school dit monument geadopteerd. Ieder jaar op of rond 13 april, de bevrijding van gaan de hoogste groepen naar dit monument om te gedenken. De school vindt het belangrijk om de leerlingen hierin te betrekken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Bieden van perspectief

Het monument 'Kamp De Fledders' in Westervelde (gemeente Noordenveld) is een glasplaat, ingeklemd tussen twee betonnen, gebogen houders. Op de glasplaat is een tekst aangebracht. Tussen de regels is prikkeldraad verbeeld. Het gedenkteken staat op een gemetseld plateau, in de vorm van een davidster, die tussen de twee laagste banen prikkeldraad is aangebracht.

Het glaswerk staat symbool voor het bieden van perspectief. De twee houders refereren aan de hekken in de concentratiekampen. Het prikkeldraad symboliseert afscheiding. Met het monument wordt heden, verleden en toekomst met elkaar verbonden.