Op stap met José - Titia Snip

PEIZE Voor mijn column ben ik regelmatig op zoek naar mensen met een verhaal. Ook krijg ik tips van andere mensen en mailtjes met de vraag of ik een keer bij hun langs wil komen. Deze tip kreeg ik van mijn moeder. Mijn moeder had in de Veronica een stuk gelezen over Titia Snip. Titia woont in Peize en stond met een verhaaltje over lifestyle in de Veronica.

Titia is samen met haar man en twee zonen zes jaar geleden komen wonen in Peize. Titia is jaren werkzaam geweest in het basisonderwijs. Dat heeft ze met heel veel plezier gedaan. De basis vindt ze heel belangrijk; hart, hoofd, handen. Maar in de loop der jaren is het basisonderwijs sterk veranderd. Kinderen moeten steeds meer en mogen steeds minder kind zijn. Titia loopt hier heel erg tegenaan en kreeg een burn-out.

Zoekende naar zichzelf en met de gedachte dat je maar 1 keer leeft en daar het beste moet uithalen gooit ze het roer om. Ze stopt met haar werk als leerkracht en wordt gastouder; de Aventurijn. Ze wonen mooi landelijk in Peize en hebben ruimte genoeg. Ze heeft 5 kinderen onder haar hoede (van 0 tot 5 jaar) Een tweede huis zoals ze het zelf noemt, zowel voor de kinderen als voor Titia zelf. De ruimte om het huis heen is ook prachtig. Naast het gastouder zijn wil Titia eigenlijk nog meer doen. Het boek Helende adem, voor een fit en energiek leven van Heleen Ytsma was voor Titia een eyeopener. Zodoende is ze de ademopleiding gaan doen bij Herleva en heeft ze besloten om ook andere mensen te gaan helpen. Ze wordt ademcoach en ze was al creatief coach. Geeft verschillende workshop, onder andere bloemschikken. Het doceren blijft in haar bloed zitten. Ze is geen docent die je dingen opdraagt maar is iemand die je uitdaagt, je prikkelt, je zelf laat nadenken, je uit je comfortzone haalt.

Maar waarom stond Titia nou in de Veronica, dat willen jullie natuurlijk ook wel weten. Titia geeft ook koude trainingen in haar eigen zwemvijver. In het kort uitgelegd is dit een koud water dippen wat zorgt voor een schrikreactie waardoor het bloed veel meer dan normaal naar de organen stroomt. Een hele bijzondere ervaring. Titia start elke morgen in het koude water, hoe koud het ook is. Ze ziet er wel eens tegenop maar als ze dan uit het water komt dan voelt het heerlijk. Het draait allemaal om mindset. Aankomende zondag is er een koude trainingen en ik mag meedoen!!! Een mooie afsluiter van het weekend.

José Reijinga