Vrolijke noten in Norg

NORG ,,Je zou bijna kerstliedjes gaan spelen”, zegt orgelman Joris ten Have tussen de sneeuwbuien door. Maandag tweede paasdag heeft hij zijn Dolores naar Norg gereden om de bewoners van De Omloop en De Wending een paar vrolijke nootjes te bezorgen.

Af en toe prikt de zon het grijze wolkendek stuk en klinken de liedjes uit de musical Ja zuster, nee zuster net iets vrolijker. Met souplesse beklimt Joris het instrument. Het dekkleed gaat omlaag tijdens buien en omhoog als het weer droog is. ,,Met dit weer heb je er een hoop werk van.”

De mensen achter het raam steken hun hand op naar Joris en bewegen mee op de muziek. Toch komt er nog een klant om hem een beloning te geven en de muziek van dichtbij te horen. ,,Een paar dagen geleden stond ik in Delfzijl in mijn t-shirtje, nu heb ik mijn winterjas weer aan”, grijnst de blije orgelman. ,,Ik heb bijna geen vrij gehad het afgelopen jaar”, gaat hij verder. ,,Ik speel heel veel bij verzorgingshuizen en gelukkig mag ik ook weer in Groningen staan.

Ten Have gaat mee met de tijd. Sinds kort heeft hij een pinapparaat op een stok voor de afstand. Handig in coronatijd. Het vertrouwde centenbakje is daarmee niet afgeserveerd. ,,Dat blijft hoor.”

Ineke Bos