Altijd vakantie bij Ot en Sien

RODEN Met gemiddeld 10 graden gaat Pasen 2021 niet als de warmste ooit de geschiedenis in. Daar trekken de kampeerders op camping Ot en Sien aan de Norgerweg in Roden zich weinig van aan. Er wordt met kruiwagens gesjouwd, hier en daar een luifeltje geplaatst en geklust in de voortent.

Zaterdag voor Pasen zit Anneke Kopinga rond het middaguur op de rand van de zandbak. Kleinzoon Joep glijdt met een speelgoedkraan door het zand. ,,Hij logeert een nachtje bij ons”, zegt Anneke. Haar man Klaas en zij hebben dit jaar voor het eerst een seizoenplaats en kamperen hier dit paasweekend voor de eerste keer. ,,We wonen in Ede maar komen van oorsprong uit deze omgeving. Onze schoondochter uit Groningen is over twee weken uitgeteld, mijn moeder uit Zevenhuizen is 95 en het is fijn om in de buurt te zijn. Anneke is tevreden over de camping. ,,Het sanitair is heel schoon en Roden is prachtig.”

Beheerders Wieb en Geertje bestieren de camping voor het vierde seizoen. ,,We begonnen met 21 vaste plaatsen, nu zijn dat er 40. ,,Ik was hier tot 4 jaar geleden nooit geweest”, vertelt Wieb. ,,Ik was al een paar jaar met pensioen en de camping zocht nieuwe beheerders. Ik dacht: ‘Ach het lijkt mij best leuk om dat te doen. Ik heb jaren bij Stichting Woonborg gewerkt dus met mensen omgaan kan ik wel.’’ ,,Zal ik eens bellen?”, vroeg Geertje. Toen ging het snel. De eerste maanden werden Wieb en Geertje begeleid door hun voorgangers. ,,Als je Hemelvaart doorkomt, ben je geslaagd”, zei de oude beheerder.

Wieb en Geertje slaagden met vlag en wimpel. ,,We waren bekaf na dat weekend maar wat was het gezellig. We kenden in het begin niemand maar weet je wel hoe leuk dat is?”, grijnst Wieb. We hebben elke dag vakantie.” Geertje loopt graag over de camping en maakt dan een praatje met de gasten. Ze komen uit het hele land. Van Nijmegen, Amsterdam en Tuitjehorn, het gaat allemaal prima samen. Tijdens Hemelvaart strijden de Groningers en de Friezen tijdens het koningsspel om de beker. ,,Dan is het feest. Er wordt gezongen en gitaar gespeeld rond het kampvuur.”

Zelfs Rodenaren en Leeksters hebben op Ot en Sien een standplaats. ,,Overdag zijn ze hier en ‘s avonds slapen ze weer thuis”, zegt Wieb. ,,We zien ook steeds meer gezinnen met kleine kinderen. De kinderboerderij hiernaast is een trekpleister. ,,En moet je hier op zondag eens komen. Allemaal mensen met rugzakjes die aan de wandel zijn.” Het echtpaar uit Leeuwarden is wel heel bijzonder, volgens Wieb. ,,Die komen hier al veertig jaar.” ,,Nu ze ver over de 80 zijn komen ze met de trein en de bus en met een ijsje in de hand lopen ze hand in hand de camping op”, lacht Geertje. ,,Of de mevrouw uit Nijmegen die zich verbaasde over de vele winkels in het dorp.” Ze denken dat het noorden achterloopt, volgens Wieb.

Campinggast Eppie Bekkema uit Tynaarlo is met oud ijzer in de weer. Ik ben geboren in Roderesch en kom altijd weer terug. ,,Eens een Rodenaar, altijd een Rodenaar.”

Ineke Bos